Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

100 jaar autoklokjes

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • 100 jaar autoklokjes

  OP TIJD OP WEG
  Unieke tentoonstelling van autoklokjes in Schoonhoven

  Onder de titel ‘Op tijd op weg’ is er van 16 december 2008 t/m 17 mei 2009 een unieke tentoonstelling van autoklokjes in het Nederlands Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum in Schoonhoven. Voor het eerst houdt een Nederlands museum een expositie van deze bijzondere soort klokjes. De objecten komen uit privé-verzamelingen en zijn nooit eerder getoond.
  De tentoonstelling laat het hele scala van autoklokjes zien, van de allereerste modellen met veeruurwerk uit het begin van de vorige eeuw tot de elektronische uurwerken

  In de beginjaren van de auto is een klokje vanzelfsprekend een accessoire, dat afzonderlijk aangeschaft moet worden. De prijs is dan ook fors. Voor een in koper gevat eendaags uurwerk moet 19 gulden worden neergeteld. Voor een klokje dat een week loopt zelfs 29 gulden. Later worden klokjes in dure auto’s standaard maar nog heel lang moeten ze met de hand worden opgewonden

  In de jaren veertig worden de elektrische systemen van auto’s beter en kan het elektrische klokje worden ontwikkeld. Soms is het ondergebracht in de snelheidsmeter, soms is het een apart instrument op het dashboard. Voor de goedkopere auto’s blijft de klok een los accessoire dat door fabrikanten als Smith, VDO, Motometer en Jaeger wordt aangeboden. Er zijn zowel universele modellen als types speciaal voor bepaalde auto’s. Wie geen extra gat in zijn auto wil maken, kan een binnenspiegel met ingebouwd klokje kopen.


  De komst van de elektronica brengt een omwenteling in de techniek van de dashboard instrumenten. Het kwartsklokje doet zijn intree, eerst analoog en later steeds meer digitaal. Tot slot verhuist de tijdsaanduiding naar een andere plaats, meestal als lcd schermpje bij de radio of de boordcomputer. De prijs is inmiddels zo gedaald dat het klokje in vrijwel iedere auto standaarduitrusting is.

  "Colourful fearsome cars were roaring in the woods again.
  The sight and sound of the mighty Datsun 240Z will long be savoured"

 • #2
  Ik had het gelezen, erg leuke verzameling om toch even te bekijken.
  Iets om met wat klokken-fappers heen te gaan? Brun organiseer jij het? :)

  Comment

  Working...
  X