Menig autoliefhebber droomt ervan om eens in een Porsche 911 te rijden. Menig autoliefhebber heeft er misschien zelfs al eens in gereden of eentje in zijn bezit gehad.
Feit is dat de Porsche 911 sinds zijn introductie in 1963 de harten van autoliefhebbers sneller laat kloppen en dat hij ondanks allerlei aanpassingen en evoluties nog steeds lijkt op dat allereerste model. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua geluid en configuratie. De motor blijft achterin (sinds de 996 watergekoeld) en de stijl is gelijk gebleven.
Feit is echter ook dat de 911 steeds groter en zwaarder wordt, maar toch hoort de 911 nog steeds bij de snelste sportwagens van dit moment! Zeker als er bochten in het spel zijn!

Stel dat je 150.000 euro hebt te besteden aan een sportauto. Welke zou je dan nemen?
Waarschijnlijk zal iedereen een ander antwoord geven, maar als je naar een top 3 vraagt, is de kans groot dat een Porsche 911 er tenminste tussen staat.
En omdat het om veel geld gaat, wil je wel een goede keuze kunnen maken, dus moet er worden proefgereden. Nu ben ik niet de beroerdste om dan mee te gaan, ook een rondje te sturen en mijn mening over een auto te geven, dus die afspraak stond!!
Vandaag was het dus zover. Bij PON stond om 1 uur ’s middags een Porsche 911 Carrera 4S op ons te wachten.

We werden netjes ontvangen met verse koffie en cappuccino. We moesten even wachten tot de verkoper werd opgehaald, maar dat was niet erg. Ze hebben echt een café met loungeruimte aan het water gemaakt daarvoor. Even later kwam de verkoper (waar we een afspraak mee hadden) eraan lopen en konden we gaan kennis maken.
Het gesprek verliep niet heel erg soepel omdat de verkoper een beetje uit zijn doen was of iets dergelijks. Misschien had hij een ouder persoon verwacht als DGA van o.a. een callcenter. Toch heb ik het idee dat die vriend van me wel serieus werd genomen ondanks zijn lage Porsche-leeftijd van net 30 jaar.
Als je namelijk rondloopt bij de “Porsj”-dealer (zo dien je dat volgens velen uit te spreken namelijk ;-) krijg je het gevoel dat de gemiddelde leeftijd van kopers van nieuwe Porsches richting de 50 jaar ligt.
Dat zal waarschijnlijk ook verklaren waarom meer dan de helft van de nieuwe 911’jes met tiptronic wordt afgeleverd. De levertijd van een handgeschakelde 911 ligt daarom ook iets hoger.
Na enkele formaliteiten konden we naar buiten gaan met de sleutel om de 911 te bekijken. Het ging helaas om een cabriolet, maar qua rijbeleving zal het niet zo’n verschil uitmaken, denk ik. Ondanks het extra gewicht van de cabriolet. (bijna 100 kilo zwaarder dan de coupé, namelijk 1600 kilogram schoon aan de haak).
Het was gelukkig wel een Carrera 4S zoals afgesproken en na een hele korte uitleg konden we wegrijden in de Porsche van ruim 170.000 euro. De standaardprijs is al iets boven de 150.000 euro voor de cabriolet, maar met sportstoelen, leren bekleding, leren dashboard, metallic lak, tiptronic, navigatie en dat mooie klokje (sport chrono pakket) op het dashboard ben je snel weer wat euro’s verder.


Dat leren dashboard is bijna een must trouwens, want met de lichtgrijze stiksels ziet dat er wel heel erg gelikt uit! Alle 997’s bij PON hadden deze optie trouwens. Ik heb het standaard dashboard dus niet gezien. Het interieur straalt 100% kwaliteit uit net als bij de oudere Porsches, maar gelukkig is dit interieur minder ouderwets. De Carrera S krijgt standaard mooie witte tellers mee en het stuur is mooi afgewerkt met leer en aluminium. De knopjes voor de tiptronic-bak en de radio etc zijn ook goed weggewerkt zodat je daar geen last van hebt bij het sturen. De sportstoelen zitten echt super en de zitpositie is ook perfect in te stellen. De armleuning in de deur zit ook op exact de juiste hoogte en zo zijn er meer dingen waarvan je gewoon weet dat er goed over is nagedacht. Alles zit op de juiste plek. Nou ja, dat mag ook wel na ruim 43 jaar doorontwikkelen! :-)
Enige nadeel in het interieur vind ik de ietwat goedkoop aandoende plastic delen tussen de stoelen, waar onder andere een klein vakje zit voor een gsm oid.
Als je al 2 keer 'leer' in de optielijst hebt aangevinkt, moet dit er eigenlijk wel bij zitten vind ik. Maar volgens de verkoper kan dit dus wel allemaal.
Achterin vinden we weer de bekende 2 stoeltjes waar zelfs kleine kinderen moeite mee zullen hebben. Zeker bij de cabriolet is er gewoon te weinig ruimte, dus het lijkt mij slimmer om er gewoon een opbergvak te maken i.p.v. die zogenaamde stoeltjes.
Die bagageruimte is sowieso wel handig want voorin kun je niet al teveel kwijt.

Maar genoeg over dit geneuzel! De 6 cilinder boxer met 3,8 liter inhoud pruttelt al een tijdje en er moet gereden worden!!! De tiptronic gaat in de ‘M’-stand voor ‘manual’ zodat je met de 2 knopjes op het stuur kunt schakelen. Links en rechts zitten 2 wiptoetsen voor ‘+’ en ‘-‘. Ik vind flippers achter het stuur eigenlijk handiger en nog fijner zou ik een 911 met handbak vinden. Die heeft ook 1 versnelling meer dan de automaat.
De auto was koud, dus we moesten het eerste kwartier rustig aan doen totdat de olie op temperatuur was. Dat is trouwens helemaal niet erg als je voor het eerst in zo’n auto rijdt, want dan kun je rustig wennen aan het stuurgedrag, rijhouding en de plek van alle knopjes. Tevens wordt de spanning lekker opgebouwd hierdoor : “Wat doet deze auto als je hem straks helemaal kunt doortrekken?”.
Tot die tijd vermaken we ons met het lekkere geluid van de motor (radio kan uit hoor!) en verbazen we ons over het fijne stuurgedrag en over het gevoel dat het lijkt alsof je in een auto van 1200 kilo rijdt. Ik was bang dat de auto groot, lomp en zwaar aan zou voelen, maar dat is dus niet zo.
Het onderstel (op de 4S standaard uitgevoerd met PASM “Porsche Active Suspension Management”) is hard en 10mm lager dan de normale 911 Carrera. En dan heb je ook nog de ‘sport’-stand, maar die heb je in Nederland niet echt nodig vind ik. Als je het circuit op gaat is het misschien een ander verhaal.
De cabriolet voelt trouwens keihard aan en niks slapper dan de coupé denk ik.


De tiptronic past zich aan aan je rijgedrag; als je geen haast lijkt te hebben probeert hij soepel over te schakelen zodat je het bijna niet merkt. Daardoor lijkt het alsof hij heel erg traag reageert op jouw commando’s. Als je meer haast hebt, gaat het echter sneller. De versnellingsbak past constant de schakelsnelheid en schakelmomenten (in de 'D'-stand) aan op het rijgedrag en de snelheid waarop het gaspedaal wordt ingetrapt.
We staan nu vooraan bij een stoplicht te wachten voor de oprit naar de snelweg. De motor is warm, voor ons ligt een scherpe bocht naar links en dan volgt een lange slinger naar rechts de snelweg op. Een ideale kans dus om de acceleratie en de grip van de vierwielaandrijving uit te proberen. Het licht gaat op groen en het gas gaat erop! In de eerste versnelling haal je in dik 2 seconden de 60 km/u, dan snel schakelen in zijn 2 (zonder het gas los te laten) en direct door! De eerste scherpe bocht ligt al achter ons en de auto gaf geen krimp! Gewoon met de volle 355pk de bocht door en hij kan al het vermogen kwijt zonder ingrijpen van de PSM (Porsche Stability Management).
De flauwe bocht de snelweg op is helemaal geen probleem natuurlijk en vervolgens voegen we netjes in met zo’n 6000 toeren in de 4e versnelling. Hoe hard dat is, zoek je zelf maar een keer uit. :-)
De auto maakt indruk! Wat een power, wegligging en dan die huil die de motor maakt vanaf 6000 toeren! Fenomenaal!!
Je wilt maar 1 ding na zo’n actie : NOG EEN KEER!!!! En dat doen we dan ook.

We gaan daarna de snelweg af want elke auto met voldoende vermogen haalt 200 km/u rechtdoor op de snelweg, dus dat geloven we wel.
De 911 blinkt juist uit in pure acceleratie en het vermogen om al zijn pk’s op de weg te krijgen dankzij zijn intelligente vierwielaandrijving.
Zoals al eerder gezegd, gaat deze 911 als een raket de hoek om zonder uit te breken of zonder met zijn neus weg te glijden. De voorwielen kunnen maximaal 40% van de aandrijving krijgen en dat lijkt ideaal te werken. Hij gaat niet alleen zonder moeite de bocht door, de kilometerteller vliegt tegelijkertijd ook omhoog.
Met deze configuratie kan volgens mij iedereen extreem hard rijden, zonder al teveel risico te lopen voor zichzelf of andere verkeersdeelnemers.
Als je namelijk te hard rijdt en er ontstaat een onverwachte situatie reageert de auto niet gevaarlijk op plotseling gas los in de bochten en zelfs hard remmen behoort dan tot de mogelijkheden. En het klinkt misschien afgezaagd, maar zo’n 911 remt als de beste, ook zonder de keramische remmen (optie van 11.000 euro). De versnellingsbak denkt bij hard remmen mee en remt extra af op de motor door de juiste versnelling te kiezen.
Veel sportieve autorijders hebben een hekel aan zogenaamd beperkende elektronica zoals ABS en traction control systemen, maar ik ben van mening dat het in deze Porsche heel erg goed werkt allemaal en daardoor dingen mogelijk maakt die normaal gewoon niet kunnen.
Tevens verbaast de auto ons door zijn bruikbaarheid. Dit is echt een sportwagen die geschikt is voor dagelijks gebruik. Langzaam door het centrum tuffen kan heel goed. Even fileparkeren om iets te kopen bij een winkel kan ook gewoon (zeker met de PDC in de achterbumper). De meeste mensen kijken niet eens om naar de auto die bijna net zo veel kost als sommige appartementen.
Het is gewoon een trouwe hond die alles doet wat je zegt zonder ook maar één keer te piepen.
Wat ook bijdraagt aan de bruikbaarheid is de service interval van 30.000 kilometer! Met een gemiddelde dagelijkse dieselauto sta je vaker bij de dealer dan met deze rasechte sportauto! Dat doet geen enkele concurrent hem na.

Na zo’n 2 uur sturen, brengen we de auto voldaan weer terug naar PON. Er wordt nog even nagepraat en we krijgen een folder met prijslijst mee. De levertijd van een 911 Carrera 4S bedraagt zo’n 4 maanden. Voor er besloten gaat worden, moet er echter nog naar de concurrentie worden gekeken en die is o.a. te vinden bij Aston Martin en Donkervoort. Wordt vervolgd dus!!!
Plus :
- Degelijke sportwagen
- SNEL!!
- GRIP!!
- Service-interval van 30.000 kilometer
Min :
- Hoge prijs voor een complete uitvoering
- Saaier dan de concurrentie
Specs
Merk/type : Porsche 997 Carrera 4S cabriolet
Vermogen/koppel : 355pk / 400NM
0-100 in : 5,4 sec
Topsnelheid : 280 km.u
Prijs : 151.684 €
Feit is dat de Porsche 911 sinds zijn introductie in 1963 de harten van autoliefhebbers sneller laat kloppen en dat hij ondanks allerlei aanpassingen en evoluties nog steeds lijkt op dat allereerste model. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua geluid en configuratie. De motor blijft achterin (sinds de 996 watergekoeld) en de stijl is gelijk gebleven.
Feit is echter ook dat de 911 steeds groter en zwaarder wordt, maar toch hoort de 911 nog steeds bij de snelste sportwagens van dit moment! Zeker als er bochten in het spel zijn!
Stel dat je 150.000 euro hebt te besteden aan een sportauto. Welke zou je dan nemen?
Waarschijnlijk zal iedereen een ander antwoord geven, maar als je naar een top 3 vraagt, is de kans groot dat een Porsche 911 er tenminste tussen staat.
En omdat het om veel geld gaat, wil je wel een goede keuze kunnen maken, dus moet er worden proefgereden. Nu ben ik niet de beroerdste om dan mee te gaan, ook een rondje te sturen en mijn mening over een auto te geven, dus die afspraak stond!!
Vandaag was het dus zover. Bij PON stond om 1 uur ’s middags een Porsche 911 Carrera 4S op ons te wachten.
We werden netjes ontvangen met verse koffie en cappuccino. We moesten even wachten tot de verkoper werd opgehaald, maar dat was niet erg. Ze hebben echt een café met loungeruimte aan het water gemaakt daarvoor. Even later kwam de verkoper (waar we een afspraak mee hadden) eraan lopen en konden we gaan kennis maken.
Het gesprek verliep niet heel erg soepel omdat de verkoper een beetje uit zijn doen was of iets dergelijks. Misschien had hij een ouder persoon verwacht als DGA van o.a. een callcenter. Toch heb ik het idee dat die vriend van me wel serieus werd genomen ondanks zijn lage Porsche-leeftijd van net 30 jaar.
Als je namelijk rondloopt bij de “Porsj”-dealer (zo dien je dat volgens velen uit te spreken namelijk ;-) krijg je het gevoel dat de gemiddelde leeftijd van kopers van nieuwe Porsches richting de 50 jaar ligt.
Dat zal waarschijnlijk ook verklaren waarom meer dan de helft van de nieuwe 911’jes met tiptronic wordt afgeleverd. De levertijd van een handgeschakelde 911 ligt daarom ook iets hoger.
Na enkele formaliteiten konden we naar buiten gaan met de sleutel om de 911 te bekijken. Het ging helaas om een cabriolet, maar qua rijbeleving zal het niet zo’n verschil uitmaken, denk ik. Ondanks het extra gewicht van de cabriolet. (bijna 100 kilo zwaarder dan de coupé, namelijk 1600 kilogram schoon aan de haak).
Het was gelukkig wel een Carrera 4S zoals afgesproken en na een hele korte uitleg konden we wegrijden in de Porsche van ruim 170.000 euro. De standaardprijs is al iets boven de 150.000 euro voor de cabriolet, maar met sportstoelen, leren bekleding, leren dashboard, metallic lak, tiptronic, navigatie en dat mooie klokje (sport chrono pakket) op het dashboard ben je snel weer wat euro’s verder.
Dat leren dashboard is bijna een must trouwens, want met de lichtgrijze stiksels ziet dat er wel heel erg gelikt uit! Alle 997’s bij PON hadden deze optie trouwens. Ik heb het standaard dashboard dus niet gezien. Het interieur straalt 100% kwaliteit uit net als bij de oudere Porsches, maar gelukkig is dit interieur minder ouderwets. De Carrera S krijgt standaard mooie witte tellers mee en het stuur is mooi afgewerkt met leer en aluminium. De knopjes voor de tiptronic-bak en de radio etc zijn ook goed weggewerkt zodat je daar geen last van hebt bij het sturen. De sportstoelen zitten echt super en de zitpositie is ook perfect in te stellen. De armleuning in de deur zit ook op exact de juiste hoogte en zo zijn er meer dingen waarvan je gewoon weet dat er goed over is nagedacht. Alles zit op de juiste plek. Nou ja, dat mag ook wel na ruim 43 jaar doorontwikkelen! :-)
Enige nadeel in het interieur vind ik de ietwat goedkoop aandoende plastic delen tussen de stoelen, waar onder andere een klein vakje zit voor een gsm oid.
Als je al 2 keer 'leer' in de optielijst hebt aangevinkt, moet dit er eigenlijk wel bij zitten vind ik. Maar volgens de verkoper kan dit dus wel allemaal.
Achterin vinden we weer de bekende 2 stoeltjes waar zelfs kleine kinderen moeite mee zullen hebben. Zeker bij de cabriolet is er gewoon te weinig ruimte, dus het lijkt mij slimmer om er gewoon een opbergvak te maken i.p.v. die zogenaamde stoeltjes.
Die bagageruimte is sowieso wel handig want voorin kun je niet al teveel kwijt.
Maar genoeg over dit geneuzel! De 6 cilinder boxer met 3,8 liter inhoud pruttelt al een tijdje en er moet gereden worden!!! De tiptronic gaat in de ‘M’-stand voor ‘manual’ zodat je met de 2 knopjes op het stuur kunt schakelen. Links en rechts zitten 2 wiptoetsen voor ‘+’ en ‘-‘. Ik vind flippers achter het stuur eigenlijk handiger en nog fijner zou ik een 911 met handbak vinden. Die heeft ook 1 versnelling meer dan de automaat.
De auto was koud, dus we moesten het eerste kwartier rustig aan doen totdat de olie op temperatuur was. Dat is trouwens helemaal niet erg als je voor het eerst in zo’n auto rijdt, want dan kun je rustig wennen aan het stuurgedrag, rijhouding en de plek van alle knopjes. Tevens wordt de spanning lekker opgebouwd hierdoor : “Wat doet deze auto als je hem straks helemaal kunt doortrekken?”.
Tot die tijd vermaken we ons met het lekkere geluid van de motor (radio kan uit hoor!) en verbazen we ons over het fijne stuurgedrag en over het gevoel dat het lijkt alsof je in een auto van 1200 kilo rijdt. Ik was bang dat de auto groot, lomp en zwaar aan zou voelen, maar dat is dus niet zo.
Het onderstel (op de 4S standaard uitgevoerd met PASM “Porsche Active Suspension Management”) is hard en 10mm lager dan de normale 911 Carrera. En dan heb je ook nog de ‘sport’-stand, maar die heb je in Nederland niet echt nodig vind ik. Als je het circuit op gaat is het misschien een ander verhaal.
De cabriolet voelt trouwens keihard aan en niks slapper dan de coupé denk ik.
De tiptronic past zich aan aan je rijgedrag; als je geen haast lijkt te hebben probeert hij soepel over te schakelen zodat je het bijna niet merkt. Daardoor lijkt het alsof hij heel erg traag reageert op jouw commando’s. Als je meer haast hebt, gaat het echter sneller. De versnellingsbak past constant de schakelsnelheid en schakelmomenten (in de 'D'-stand) aan op het rijgedrag en de snelheid waarop het gaspedaal wordt ingetrapt.
We staan nu vooraan bij een stoplicht te wachten voor de oprit naar de snelweg. De motor is warm, voor ons ligt een scherpe bocht naar links en dan volgt een lange slinger naar rechts de snelweg op. Een ideale kans dus om de acceleratie en de grip van de vierwielaandrijving uit te proberen. Het licht gaat op groen en het gas gaat erop! In de eerste versnelling haal je in dik 2 seconden de 60 km/u, dan snel schakelen in zijn 2 (zonder het gas los te laten) en direct door! De eerste scherpe bocht ligt al achter ons en de auto gaf geen krimp! Gewoon met de volle 355pk de bocht door en hij kan al het vermogen kwijt zonder ingrijpen van de PSM (Porsche Stability Management).
De flauwe bocht de snelweg op is helemaal geen probleem natuurlijk en vervolgens voegen we netjes in met zo’n 6000 toeren in de 4e versnelling. Hoe hard dat is, zoek je zelf maar een keer uit. :-)
De auto maakt indruk! Wat een power, wegligging en dan die huil die de motor maakt vanaf 6000 toeren! Fenomenaal!!
Je wilt maar 1 ding na zo’n actie : NOG EEN KEER!!!! En dat doen we dan ook.
We gaan daarna de snelweg af want elke auto met voldoende vermogen haalt 200 km/u rechtdoor op de snelweg, dus dat geloven we wel.
De 911 blinkt juist uit in pure acceleratie en het vermogen om al zijn pk’s op de weg te krijgen dankzij zijn intelligente vierwielaandrijving.
Zoals al eerder gezegd, gaat deze 911 als een raket de hoek om zonder uit te breken of zonder met zijn neus weg te glijden. De voorwielen kunnen maximaal 40% van de aandrijving krijgen en dat lijkt ideaal te werken. Hij gaat niet alleen zonder moeite de bocht door, de kilometerteller vliegt tegelijkertijd ook omhoog.
Met deze configuratie kan volgens mij iedereen extreem hard rijden, zonder al teveel risico te lopen voor zichzelf of andere verkeersdeelnemers.
Als je namelijk te hard rijdt en er ontstaat een onverwachte situatie reageert de auto niet gevaarlijk op plotseling gas los in de bochten en zelfs hard remmen behoort dan tot de mogelijkheden. En het klinkt misschien afgezaagd, maar zo’n 911 remt als de beste, ook zonder de keramische remmen (optie van 11.000 euro). De versnellingsbak denkt bij hard remmen mee en remt extra af op de motor door de juiste versnelling te kiezen.
Veel sportieve autorijders hebben een hekel aan zogenaamd beperkende elektronica zoals ABS en traction control systemen, maar ik ben van mening dat het in deze Porsche heel erg goed werkt allemaal en daardoor dingen mogelijk maakt die normaal gewoon niet kunnen.
Tevens verbaast de auto ons door zijn bruikbaarheid. Dit is echt een sportwagen die geschikt is voor dagelijks gebruik. Langzaam door het centrum tuffen kan heel goed. Even fileparkeren om iets te kopen bij een winkel kan ook gewoon (zeker met de PDC in de achterbumper). De meeste mensen kijken niet eens om naar de auto die bijna net zo veel kost als sommige appartementen.
Het is gewoon een trouwe hond die alles doet wat je zegt zonder ook maar één keer te piepen.
Wat ook bijdraagt aan de bruikbaarheid is de service interval van 30.000 kilometer! Met een gemiddelde dagelijkse dieselauto sta je vaker bij de dealer dan met deze rasechte sportauto! Dat doet geen enkele concurrent hem na.
Na zo’n 2 uur sturen, brengen we de auto voldaan weer terug naar PON. Er wordt nog even nagepraat en we krijgen een folder met prijslijst mee. De levertijd van een 911 Carrera 4S bedraagt zo’n 4 maanden. Voor er besloten gaat worden, moet er echter nog naar de concurrentie worden gekeken en die is o.a. te vinden bij Aston Martin en Donkervoort. Wordt vervolgd dus!!!
Plus :
- Degelijke sportwagen
- SNEL!!
- GRIP!!
- Service-interval van 30.000 kilometer
Min :
- Hoge prijs voor een complete uitvoering
- Saaier dan de concurrentie
Specs
Merk/type : Porsche 997 Carrera 4S cabriolet
Vermogen/koppel : 355pk / 400NM
0-100 in : 5,4 sec
Topsnelheid : 280 km.u
Prijs : 151.684 €
Comment