Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

BMW 120d cabrio

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • BMW 120d cabrio

  Ik durf bij tijden wel eens een auto-dealer binnenlopen als hobby en dagdromerij, en ben daar dan ook vrij eerlijk in als een verkoper op me komt toegelopen. Ik lieg dus niet als ik zeg dat ik misschien wel eens overweeg om in het eerste kwartaal van 2009 aan een nieuwe set wielen te denken.

  Meestal is dit genoeg om met gerust gelaten te worden, of alleszins een vrij relaxe babbel te houden zonder direct een offerte onder de neus geduwd te krijgen. Je hebt namelijk niet graag dat je dagdromen verknoeid worden door uren naar een computerschermpje te staren en te twijfelen over allerlei dure opties, als je binnenliep om een auto te volen.

  Zo bevond ik me dus die dag in een Brusselse BMW-dealer, het trio cabrio's bewonderend. M'n huidige 320d heeft me ver-beieriseerd door z'n goede rijeigenschappen, maar ik wil terug naar m'n oude liefde van het open rijden. Achter mekaar had men de Z4, 3 serie cabrio en 1 serie cabrio netjes uitdagend opgesteld, en ik deed dan ook het klassieke instappen en zeteltje verstellen tot de perfecte rijhouding.

  Na een aangenaam gesprek met een nieuwbakken verkoper, bleef ie toch aandringen op het maken van een testrit. Een 120d zou het zijn, want voor een 3 met oliestoof moet je naar Bornem, het testcentrum van BMW in Belgi.  Nu kan je zeggen "ah jakkes!", maar in dieselend Belgi kan je gewoon niet op tegen een 163 of 177pk sterke maar geciviliseerde diesel met deftig koppel. Benzinerijdend kost je dubbel zoveel, en pas aan 150000km win je eigenlijk met LPG tegenover diesel.

  De motor is identiek aan deze in m'n 320d, dus het klassieke lineaire gedrag en de snel oplopende snelheden zijn ook aanwezig in de cabrio. Het dieselgenagel van deze viercilinder ook, maar is niet zo overstemmend als m'n eigen oude Audi met 1.9 tdi.

  De wagen was uitgerust met M-stuur en M-versnellingspook, wat me ook direct een "thuis"-gevoel gaf. De zetels waren standaard, maar eigenlijk stoorde me dat minder dan dat ik had verwacht. Toch zou ik zelf opteren voor de sportzetels, als je de pingels overhebt. De standaard zetels geven wel een goede zithouding, maar als je vlot door een bocht gaat merk je toch dat je vooral je armspieren gebruikt om op je plek te blijven zitten.

  Het eerste stuk van de reis, als we uit het stadscentrum zijn gesukkeld, is even blaffen op de snelweg. De wagen heeft er inmiddels al 9000 km opzitten, dus dat kunnen we enigzins schaamteloos doen. De auto maakt snel grote stappen, maar je merkt wel dat ie in 6e lui wordt, zonder het vermogen om te versnellen te verliezen. Rijwind wordt boven 120 km/u wel een beetje te luid, maar wat wil je zonder windscherm en met de raampjes laag. De airco geeft voldoende koelte op deze warme dag, en ik moet constateren dat deze cabrio gewoon even goed rijdt als m'n dreier, met als extraatje dat het dak eraf kan. Wat goed nieuws is! De wind slaat toch niet in je gezicht, dus het is wel prettig rijden met 25 in de schaduw als buitentemperatuur. En met zo'n .20d-motor zit je snel aan hoogst illegale snelheden anyway.  Ik zet de wagen aan de kant op een parking, om even te kijken wat voor vlees we eigenlijk in de kuip hebben. Mooie 5-spaaks 17" velgen die al wat vuil zijn, een standaard bumperkit en in de koffer een opgevouwen windscherm. Als ik rondrij met de Audi, zit het windscherm er vaak in zonder opengeklapt te zijn, om bij frisser weer eenvoudig het windscherm op te klappen en door te rijden. Toch even proberen wat het effect is op deze einser dus.

  Ik denk dat je zelfs mt handleiding even twijfelt ofdat je correct het windscherm opzet. Opgevouwen neemt het ding niet veel ruimte in de koffer in, maar je moet wel zien dat je het ding dan ook correct ontvouwt en monteert. Vooral de stroeve werking bij het blokkeren boezemt je weinig vertrouwen in: mag ik er nu wat meer kracht op zetten, of gaat het iele dingetje breken? Na vijf minuutjes prullen stond het ding toch rechtop, en al rijdende merk ik op dat het ding toch wel goed werkt. Goed, dat was leuk maar toch maar snel die ramen naar beneden en dat visnetje terug neer werken.  Ik ga de snelweg af en zoek de kleine binnenwegen in het Hageland op die ik soms gebruik om de file te vermijden. Doorheen de velden en heuvels rij ik van dorpskern tot dorpskern, met het nodige gooi- en smijtwerk. En dan moet ik eigenlijk vaststellen dat mijn 3-serie gewoon een dijk van een wagen is, want deze einser reageert quasi identiek. Lustig op het gas, sportief door de bochten; deze wagen heeft alle voordelen van een 3 voor mij, zonder de nadelen van m'n oude Audi Cabriolet. Plezier! Vooral omdat de 17" wielen met runflat rubber wel degelijk de auto doen rijden, zonder dat je daarvoor elk hinderlijk putje in de weg voelt.

  Gassen gaat goed, maar remmen gaat ook goed. Ik wijt dit aan de Bridgestone Potenza's die op de 17" banden zitten, in plaats van de normale Continental meuk die op mijn dreier zit. Het parcours liet me niet toe om de remmen tot faden te dwingen, maar als het remsysteem identiek is aan m'n dreier, maar dan met minder gewicht, duurt het wel even alvorens je het rustiger aan moet doen.  Ik ben wg van de I-drive. Het ding mag dan niet TomTomsiaans zo eenvoudig in het gebruik zijn (dan moet je draaien, dan moet je duwen), maar het scherm op het dashboard geeft je de correcte info, op een ideale hoogte, en je loopt niet het risico om eeuwig met je vingers op het scherm te liggen pielen omdat je je mistypt door de combinatie van verschillende fysicawetten op je uitgestrekte arm tijdens het rijden. Voor iemand zoals mij die nog altijd z'n tien jaar oude VDO Dayton in elke nieuwe auto inbouwt omdat dat systeem gewoon het beste werkt voor mij, is dat al een hele vooruitgang. Ik had wat schrik voor het schermje dat kleiner is dan in een 3-reeks, maar er staat gewoon evenveel informatie op, met enkel een kleiner kaartje.

  Geen paniek overigens als je snel van radiostation wil wisselen, of de airco wil beregelen: de analoge knoppen werken ook nog altijd als vanouds. Ook als je met I-drive aan de radio gaat spelen, blijf je de schermpjes en meldingen van het navigatiesysteem behouden.

  Ik rij langs Tervuren en het Zoninwoud terug Brussel binnen, voor een stukje relax boulevardcruisen. De stop-start van EfficientDynamics werkt zoals verwacht, maar je stelt je dan toch de vraag welk verschil een benzine zou maken in het totale rijgeluid. Even accelereren in de Belliardtunnel, en je merkt direct dat zo'n diesel dus geen dikke sound geeft, en bij 4000rpm er gewoon aan is voor de moeite. Het gaat vooruit, maar zonder soundtrack.

  Wat wl leuk is, dat je tijdens het rijden onder de 50 km/u gewoon het dak kan openen of sluiten. Bij de meeste cabrio's is het toch stressen ofdat de roodlichtfase lang genoeg gaat zijn om het dak te manipuleren, maar in deze einser is dit allemaal geen probleem. Ook geloof ik niks van de geclaimde +20 seconden om het dak te openen of sluiten: de afdekklep opent en sluit sneller dan deze van m'n Audi, en het dak trekt zich sneller weg - of legt zich sneller terug - dan m'n Audi. Ook geen gefoetel meer met klemmetjes die je moet lostrekken, draaien, induwen en uitschuiven: alles gaat electronisch. Je moet alleen je rechter wijsvinger gedurende de hele tijd op de knop in de middenconsole houden.

  Net voor ik de auto terug afgeef, speel ik nog even met de mogelijkheden van de auto en z'n I-drive, en merk dat de sleutel znder Comfort Access blijkbaar ook de mogelijkheid heeft om het dak vanop afstand te openen: net zoals je bij een E90 en andere gewoon de knop "openen" moet ingeduwd houden om de ramen te openen, gaat het dak er ook vlotjes vanaf.  Conclusie: zeer zeker een kanshebber, en gezien de meerprijs voor een dreier cabrio, met evenveel zitruimte vooraan en achteraan, en evenveel kofferruimte... Why? De zescilinder diesel, maybe? Speelgoed zoals adaptive cruise control, adaptive headlights en zo? Het wordt moeilijk om 15000 aan prijsverschil te verantwoorden op enkel een krachtigere motor en meer electronica, als je in beide gevallen toch maar 120 km/u mag, en deze 120d ook gewoon probleemloos 230 km/u gaat in de heimat...

  En tch... wil ik de opkomende 123d eens testen... :)

  Dank aan P. Koutsos van BMW Brussels voor het regelen van deze rijtest.

  De hele fotoreeks geschoten met m'n HTC Touch Cruise vind je op http://wouter.shush.com/v/various/au...mw_120d_cabrio
  2007 BMW Z4 M Roadster - 2010 BMW 120d Cabrio - 2011 BMW R1200RT

 • #2
  Leuk verhaal Wooter!!

  Lijkt me ook een fijne wagen zo'n 1-serie cabrio.
  Coup vind ik wel mooier, maar het is toch wel fijn als het dak eraf kan natuurlijk.

  Ferrari 308 GTB QV (1983)
  Alfa Giulia 1300 (1966)
  Mazda Miata (1990 Daily driver)
  BMW 320Ci (van GF)  Comment


  • #3
   Dit vind ik trouwens echt het grote voordeel van dit nieuwe forum.
   Bezoekers kunnen mooie rij-impressies schrijven met foto's ertussen etc en een moderator kan het nog even controleren alvorens het op de site gaat.
   Werkt gewoon echt perfect!

   Ferrari 308 GTB QV (1983)
   Alfa Giulia 1300 (1966)
   Mazda Miata (1990 Daily driver)
   BMW 320Ci (van GF)   Comment


   • #4
    Leuke rij-impressie!
    All rights reserved. Permission granted to partially copy posts for quoting. Generic remarks do not necessarily apply to specific individuals. Smileys do apply even when not explicitly stated. In case of doubt consider the offending text a joke. A lack of understanding on your side does not constitute a lack of humor on my side. If you still feel offended, HTFU and get a life.

    Comment


    • #5
     Mooi geschreven en leuke pics, Wouter! Wel een droompje, zo'n kleine BMW 1 Cabrio. Meer zou ik niet nodig hebben :-)

     Comment


     • #6
      Leuk! Vind de 1 serie cabrio sowieso een mooi karretje. Mooier dan de 3 met dat CC-dak (ook al snap ik daar de praktische voordelen wel van).

      Comment


      • #7
       Mooie rij-impressie inderdaad, en de 1 serie cabrio is erg mooi. Alleen zou ik nooit een diesel i.c.m. een cabrio nemen. Er gaat nl. niets boven een benzine V6 of V8 met open dak ;-)
       Dax Cobra 4.0 V8 - BMW F30 320D HE

       Comment


       • #8
        Grappig, ik vind de auto nog best goed ogen. Terwijl ik de gewone 1 Serie altijd een mislukt ontwerp heb gevonden.

        *hoort het geluid van Harry die Brun op de Ignore-lijst zet*

        Anyway. Enige punt van kritiek heb ik op de motor: ik snap NIET waarom mensen een diesel-cabrio zouden willen kopen. Volgens mij is Audi er ooit mee begonnen en daarvoor moet het merk eigenlijk tegen de muur.

        Als ik open wil rijden en een diesel wil hebben, koop ik wel een trekker. :-)
        Op dag 8 schiep God de tie-wrap en de duct tape. En God keek en zag dat het goed was.

        Comment


        • #9
         Oorspronkelijk geplaatst door brun Bekijk bericht
         Grappig, ik vind de auto nog best goed ogen. Terwijl ik de gewone 1 Serie altijd een mislukt ontwerp heb gevonden.

         *hoort het geluid van Harry die Brun op de Ignore-lijst zet*

         Anyway. Enige punt van kritiek heb ik op de motor: ik snap NIET waarom mensen een diesel-cabrio zouden willen kopen. Volgens mij is Audi er ooit mee begonnen en daarvoor moet het merk eigenlijk tegen de muur.

         Als ik open wil rijden en een diesel wil hebben, koop ik wel een trekker. :-)
         Mensen die geen ruimte/geld hebben voor twee auto's en/of als daily driver een cabrio willen (zakelijk?) is dit een interessante optie geworden. De diesels van tegenwoordig zijn zo gecultiveerd dat ik de combi wel begrijp.
         Huidig: 2006 Volvo V70 2.4 (170pk)
         Vorig: 2019 Volvo V60 T6 (340pk)

         Comment


         • #10
          Goed verhaal, mooie foto's, kortom echt iets voor m'n vrouw:-)
          Overigens vindt zij de A3 cabrio mooier.
          2 x ouwe premium meuk
          BMW E90 320D Dynamic Exe + chippie
          Jaguar X-Type Estate 2.0DI4 Exclusive

          Comment


          • #11
           Oorspronkelijk geplaatst door John Bekijk bericht
           Goed verhaal, mooie foto's, kortom echt iets voor m'n vrouw:-)
           Overigens vindt zij de A3 cabrio mooier.
           niet alleen je vrouw!
           Volg Autopics nu ook op Facebook: https://www.facebook.com/Autopics.nl

           Comment


           • #12
            Leuke test! Ik vind die 1- cabrio steeds mooier worden. Heb die nu een paar keer gespot. De coupe is ook niet verkeerd maar die heb ik pas n keer IRL gezien. Niet echt een succes nog denk ik.

            Comment

            Working...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎