Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Baas moet verkeersboetes personeel betalen

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Baas moet verkeersboetes personeel betalen

    Baas moet verkeersboetes personeel betalen

    Bedrijven draaien op voor snelheidsovertredingen van werknemers die zonder opzet maximaal 10 kilometer per uur boven de toegestane snelheid hebben gereden. Dit volgt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag.





    Het Haagse hof deed op 12 mei 2006 uitspraak in een zaak tussen TPG Post en één van haar werknemers. De werknemer had tijdens zijn werk als TPG-chauffeur drie snelheidsovertredingen gemaakt van respectievelijk 4, 6 en 11 kilometer per uur boven de toegestane snelheid. Bij TPG moeten werknemers dergelijke boetes zelf betalen. Hoewel TPG bij chauffeurs aandringt om op tijd te rijden, heeft TPG geen druk uitgeoefend om te hard te rijden.

    Schade door werknemers
    De chauffeur vond dat TPG, op grond van artikel 7:661 Burgerlijk Wetboek, de boetes moet betalen. Dit wetsartikel gaat over de aansprakelijkheid van werknemers voor schade die zij veroorzaken, voorzover dat niet opzettelijk of bewust roekeloos gebeurt. De letterlijke tekst van dit artikel:

    1. De werknemer die bij de uitvoering van de overeenkomst schade toebrengt aan de werkgever of aan een derde jegens wie de werkgever tot vergoeding van die schade is gehouden, is te dier zake niet jegens de werkgever aansprakelijk, tenzij de schade een gevolg is van zijn opzet of bewuste roekeloosheid. Uit de omstandigheden van het geval kan, mede gelet op de aard van de overeenkomst, anders voortvloeien dan in de vorige zin is bepaald.

    2. Afwijking van lid 1 en van artikel 170 lid 3 van Boek 6 ten nadele van de werknemer is slechts mogelijk bij schriftelijke overeenkomst en slechts voor zover de werknemer te dier zake verzekerd is.

    Volgens het hof is bovenstaand artikel niet alleen van toepassing op fysieke beschadiging van personen of zaken van de werkgever of iemand anders, maar ook op verkeersboetes. Het tweede lid bepaalt dat de werkgever schade op de werknemer alleen kan verhalen indien die mogelijkheid schriftelijk is overeengekomen en waarvoor de werknemer verzekerd is. Het feit dat verkeersboetes niet of nauwelijks te verzekeren zijn, wil nog niet zeggen dat het artikel op die boetes niet van toepassing zou zijn.

    Wie krijgt de boete?
    De uitspraak in deze zaak gaat slechts over de situatie waarin de kentekenhouder een boete krijgt, bijvoorbeeld nadat de chauffeur is geflitst. Volgens het hof regelt artikel 7:661 BW niet de situatie waarin de boete - buiten de werkgever om - bij de werknemer terecht komt, zoals in het geval waarin de chauffeur door de politie van de weg wordt gehaald en op naam een snelheidsboete krijgt. Het hof geeft geen antwoord op de vraag of in die situatie de boete op de werkgever verhaald kan worden.

    Tot 10 kilometer te hard is niet opzettelijk
    Van belang is verder of de schade door de werknemer met opzet of bewuste roekeloosheid is veroorzaakt. Automobilisten rijden in het verkeer gemakkelijk even iets te hard, per ongeluk of om iemand in te halen. Tot 10 kilometer per uur snelheidsoverschrijding zal er in het algemeen geen sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid. Er valt de werknemer dan geen ernstig verwijt te maken.

    In deze zaak ging het om drie snelheidsbonnen, waarvan één voor meer dan 10 kilometer per uur te hard. Deze laatste boete blijft voor rekening van de chauffeur zelf. TPG moet de twee lagere boetes wel terugbetalen.

    Andere chauffeurs
    Deze uitspraak geldt niet alleen voor de betreffende werknemer, maar ook voor alle andere chauffeurs van TPG Post Transport. Het hof geeft een "verklaring voor recht" dat de bekeuringen die de chauffeurs tijdens de uitvoering van de werkzaamheden voor TPG Post Transport voor (snelheids)overtredingen opgelegd krijgen, niet op deze werknemers verhaald mogen worden, en dat de boetes die in het verleden op de werknemers zijn verhaald, terugbetaald moeten worden. Er mag geen sprake zijn geweest van opzet of bewuste roekeloosheid.

    Tussenvorm mogelijk
    Volgens het hof mogen bedrijven in hun boetebeleid wel voor een tussenvorm kiezen. In dat geval betaalt de werkgever in een bepaalde periode maximaal drie lichte snelheidsovertredingen, terwijl de werknemer voor alle andere boetes opdraait. Want, zo redeneert het hof, een werknemer die meer boetes veroorzaakt, handelt daarmee in strijd met de plicht zich als een "goed werknemer" te gedragen.

    Uitspraak:
    Gerechtshof Den Haag, 12 mei 2006, LJN: AX1690

    __________________________________________________ _________________

    Vandaag vrijdag de 13e doet de hogeraad hier een uitspraak over die de baas een hoop geld kan gaan kosten.
    Zoals het er nu uitziet neemt de Advocaat Generaal het standpunt van de eerder uitspraak over in zijn advies naar de hogeraad.




    Jan
    Last edited by Fastturbo; 13-06-08, 08:33.

  • #2
    Tja. Voor degenen die nu heel hard gaan juichen: de snelheidsbegrensde dienstauto is niet ver meer weg natuurlijk, op deze manier.
    Mini Cooper Clubman
    "I left in love, in laughter, and in truth and wherever truth, love and laughter abide, I am there in spirit." - William Melvin Hicks
    "Jasper val dood." - RH

    Comment


    • #3
      *breaking news*

      Gaat dus niet door, HR vindt dat de interpretatie van het wetsartikel te ver gaat.

      Werknemer blijft gewoon degene die moet betalen bij overtreding.

      Bron: RTLZ

      Comment


      • #4
        Geldt niet voor topamtenaren overigens.
        Kawa Versys 2010 MX-5 nc White up!

        Comment


        • #5


          Overigens, grappig om te zien dat er nog steeds over TPG Post gesproken wordt terwijl het bedrijf al bijna twee jaar de naam TNT Post voert...
          2006 Volvo V70 2.4 (170pk)

          Comment


          • #6
            Ik hoorde dat deze uitspraak inmiddels is weerlegd door de Hoge Raad. Is dat zo?

            Comment

            Working...
            X