Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Vakantie naar verre landen verhoogd risico op gevaarlijke ziektes!

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Vakantie naar verre landen verhoogd risico op gevaarlijke ziektes!

  Ebola-achtig virus velt toeriste na bezoek aan Uganda.


  Een Nederlandse toeriste in Uganda heeft een zeer ernstige en zeldzame infectieziekte opgelopen, die is veroorzaakt door een besmetting met het Marburgvirus. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekendgemaakt op een persconferentie in Bilthoven. Het Marburgvirus is verwant aan het dodelijke Ebolavirus.
  De kans op verdere verspreiding van het virus in Nederland is volgens het RIVM heel klein. Tot nu toe zijn er geen klachten gemeld bij de mensen die contact hebben gehad met de patiŽnte.


  Vleermuizen  De toeriste bezocht in Uganda een grot die bekendstaat om een grote vleermuispopulatie. Hier heeft de besmetting waarschijnlijk plaatsgevonden. Naast vleermuizen kunnen ook ratten, muizen, apen en antilopen het virus bij zich dragen.
  De vrouw ligt 'strikt' geÔsoleerd in het Leids Universitair Medisch Centrum. Er bestaat volgens RIVM een 'aanzienlijke' kans dat zij overlijdt aan hemorragische koorts, die gepaard gaat met inwendige bloedingen. De overlevingskansen zijn gemiddeld vijftig tot tachtig procent. Over de kansen van de opgenomen patiŽnte wil het instituut niets kwijt.


  Besmetting  De patiŽnte kreeg enkele dagen na terugkomst in Nederland klachten en werd zaterdag opgenomen in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Toen haar toestand verslechterde, is ze maandag naar het Leids Universitair Medisch Centrum overgebracht.
  Meestal wordt iemand een week na besmetting ziek. Drie weken na mogelijke blootstelling, neemt de kans op de ziekte sterk af. Inmiddels zijn de mensen benaderd die contact hebben gehad met de patiŽnte in de periode dat zij besmettelijk was.


  Braken  Zij moeten dagelijks hun temperatuur meten. De besmettelijkheid is het grootst als een patiŽnt verschijnselen als braken, diarree en bloedingen vertoont. Het virus kan worden overgedragen door contact met lichaamsvloeistoffen, maar ook via besmette gebruiksvoorwerpen.
  Bron: Dag.nl  Jan

 • #2
  Nederlandse toerist besmet met Marburgvirus
  Een Nederlandse vrouw is tijdens vakantie in Oeganda besmet geraakt met het Marburgvirus dat hemorragische koorts veroorzaakt. Dit is een zeer ernstige en zeer zeldzame infectieziekte. De kans op verdere verspreiding van het virus in Nederland is heel klein. Tot nu toe zijn er geen klachten gemeld bij de mensen die contact hebben gehad met de patiŽnt.

  De patiŽnt ligt op dit moment onder strikte isolatie in het ziekenhuis van het Leids Universitair Medisch Centrum. Maatregelen om besmetting te voorkomen zijn genomen. De mensen die contact hebben gehad met de patiŽnt tijdens de besmettelijke periode zijn of worden opgespoord. Zij worden gevraagd dagelijks hun temperatuur te meten. Tot nu toe hebben deze mensen geen ziekteverschijnselen gemeld.

  Hemorragische koorts is een ernstig ziektebeeld die gepaard gaat met koorts en bloedingen. Verschillende virussen kunnen de ziekte veroorzaken, waaronder het Marburgvirus. Typerend is dat de patiŽnten bloedingen vertonen. De ziekte is besmettelijk door contact met lichaamsvloeistoffen van een geÔnfecteerd persoon.

  Tijdens een vakantie in Oeganda heeft deze patiŽnte een grot bezocht die bekend staat om haar grote vleermuispopulatie. Hier heeft de besmetting waarschijnlijk plaatsgevonden. De vrouw kreeg enkele dagen na terugkomst in Nederland klachten en werd op 5 juli opgenomen in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Nadat de toestand van de patiŽnt verslechterde is zij op 7 juli naar het Leids Universitair Medisch Centrum overgeplaatst. Alle maatregelen om besmetting van haar omgeving te voorkomen zijn in acht genomen.
  Inmiddels zijn de mensen benaderd die contact hebben gehad met de vrouw in de periode dat zij besmettelijk was. Besmetting kan alleen plaatsvinden door contact met lichaamsvloeistoffen van patiŽnten.
  Last edited by Fastturbo; 11-07-08, 11:10.

  Comment


  • #3
   Dubbelop.... tis dezelfde vrouw..
   Veritatis simplex oratio est

   Comment


   • #4
    Ha, die W220L;

    Ach gut; en dan twee keer besmet in ťťn vakantie? Arm mens....
    Scherven brengen gelul.

    Comment


    • #5
     Ja en heeft alles met auto's te maken.......................
     "Don't play what's there, play what's not there." - Miles Davis
     BMW 2002 Tii 1972; Mazda MX5 1.8 NB 1998; Ford Focus 1.6 Futura 2004

     Comment


     • #6
      Nou, je weet maar nooit he met de Gummers, qua rallyrijden.....

      Bolletjepijltje verkeerd lezen en je zit zo in de vleermuizengrot in Uganda.

      ( Bij Milaan rechts aanhouden)
      Veritatis simplex oratio est

      Comment


      • #7
       De 40-jarige vrouw die op vakantie in Uganda werd besmet met het Marburg-virus, is vrijdagochtend overleden.

       Comment


       • #8
        Oorspronkelijk geplaatst door w220l Bekijk bericht
        Nou, je weet maar nooit he met de Gummers, qua rallyrijden.....

        Bolletjepijltje verkeerd lezen en je zit zo in de vleermuizengrot in Uganda.

        ( Bij Milaan rechts aanhouden)

        Het gaat er gewoon om dat de mensen steeds gevaarlijkere oorden als vakantie bestemming kiezen, ik denk dat de meesten niet aan de bijkomende gezondheids risico’s denken, als je weet hoeveel mensen op vakantie gaan zonder de noodzakelijke inentingen, of ze op het laatst nog even op schiphol halen.

        Maat goed ik begrijp dat niemand van gummen geld aan hun auto hobby overhouden om zover op vakantie te gaan.


        Jan

        Comment


        • #9
         Autorelevantie: In Marburg zit een autoverhuurbedrijf ;)

         En ze staat al op Wikipedia:


         Trouwens, de titel is uiteraard een waarheid als een koe: reizen levert altijd een verhoogd risico op ziektes, dus ook op gevaarlijke ziektes. Het veiligst voor ziektes ben je als je thuis blijft en geen contact hebt met anderen. Verre reizen levert dus ook een verhoogd risico op ziektes. Nu hoef je trouwens niet zover te gaan, open tbc komt ook in de oostblok landen (pakweg 900 kilometer maar) voor en zelfs regelmatig in NL. Polio, nekkramp e.d. komt ook in NL voor. Net als Aids trouwens. En de veteranenziekte (ook al zo'n import succes :-) ).

         Genoeg enge ziektes. En genoeg ook waarvoor je je niet kunt inenten.
         Last edited by Steven; 11-07-08, 11:19.
         Het is verontrustend dat de enige zekerheid in ons leven (dat we doodgaan) nog steeds niet empirisch is bewezen voor iedereen.
         Het licht aan het einde van de tunnel is een aanstormende trein

         Comment


         • #10
          Bangmakerij.
          Gewoon goed opletten als je ergens anders bent. Mij valt op dat sommige mensen die op vakantie zijn eerder domme dingen doen dan thuis.
          Gewoon opletten met water en voeding en waar je loopt en er kan in de regel niet meer gebeuren dan thuis.

          Vleermuizen dragen rabiŽs bij zich, dus dat is sowieso dom. Daarnaast is de atmosfeer door de guano in zulke grotten vaak giftig. Dan is het toch nog knap dat ze aan ťťn of ander zeldzaam virus weet te overlijden.

          Ik haal soms ook nog wel prikken voor exotische bestemmingen, maar zit me serieus af te vragen of het wel nodig is.
          Belly-flopping naked in a pool of yellow sweat, screaming "Jackass" with a wet cigarette

          Comment


          • #11
           Oorspronkelijk geplaatst door PACO Bekijk bericht
           Ik haal soms ook nog wel prikken voor exotische bestemmingen, maar zit me serieus af te vragen of het wel nodig is.
           [TM]Nou, als ik af en toe in de bijlmer boodschappen moet doen, overweeg ik het ook serieus[/TM]
           You know that reality is immaterial

           Comment


           • #12
            Ja, in de Bijlmer kan je genoeg prikken halen....
            Veritatis simplex oratio est

            Comment


            • #13
             Bij het AMC, Tropenafdeling? :)

             Eens met PACO. Altijd je gezond verstand gebruiken voordat je je vol laat spuiten met meuk omdat de Ombudsman dat verstandig vindt of zo. Ben bv. verleden jaar naar Zuid-Afrika geweest zonder shots, geen centje pijn. OK, dan moet je dus niet met je tentje in het Kroegenpark (zo noemt een maat van me dat :)) gaan slapen, soit.

             En inderdaad zelfs MET shots zijn sommige dingen riskant. Vleermuizen, bijvoorbeeld... maar ja. Helmond he. :)
             Mini Cooper Clubman
             "I left in love, in laughter, and in truth and wherever truth, love and laughter abide, I am there in spirit." - William Melvin Hicks
             "Jasper val dood." - RH

             Comment

             Working...
             X
             😀
             🥰
             🤢
             😎
             😡
             👍
             👎