Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Prinsjesdag

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Prinsjesdag

  Uit de autoweek. Op zich zitten er een hoop redelijke dingen in, maar het verhogen van de MRB vind ik vervelend. Wat ik ook opmerkelijk vind, is dat aardgas gelijk gesteld gaat worden aan benzine, maar dat je voor het schone LPG nog steeds, en nog meer, fiscaal moet liggen bloeden.
  S.T.O.M.!!!


  Overzicht autobelasting 2009

  De koningin heeft haar troonrede weer gehouden en Bos zijn koffertje weer ingeleverd. Uit al zijn plannen blijkt dat er voor de automobilist weer een hoop in het vat zit. De korte samenvatting: slurpers worden stukken duurder, zuinige auto’s stukken goedkoper. Hieronder de details.
  Nieuwe bijtelling
  Zoals bekend hebben zakelijke rijders een bijtelling van 25 procent van de cataloguswaarde van hun auto als ze deze ook privé gebruiken. Er is een uitzondering voor auto die minder dan 110 gram (benzine) of 95 gram (diesel) per kilometer gebruiken: dan betaal je slechts 14 procent. Dé reden waarom de Toyota Prius en de Honda Civic Hybrid dit jaar ineens zo’n succes zijn. Nu komt daar een nieuw bijtellingspercentage bij van 20 procent. Dit geldt voor auto’s die van 111 tot en met 140 (benzine) of van 96 tot en met 116 gram (diesel) CO2 per kilometer uitstoten. Vergis u niet, in tegenstelling tot de 14 procent-groep die het met zeven modellen moest doen, zijn er heel wat auto’s die onder deze voorwaarden vallen. Dit scheelt bij een auto van 27.000 euro al snel 50 euro per maand! Onder meer de Alfa Mito, de Mini en de BMW 118i zijn leverbaar met zo weinig uitstoot! Kijk hier en hier om te kijken welke auto’s onder de 140/116-grens zitten.
  Verlaging BPM, verhoging MRB, bevriezing energielabels
  Zoals vorig jaar al beloofd, wordt de BPM dit jaar opnieuw met 5 procent verlaagd ten opzichte van het 2007-tarief. Dit als voorbereiding op de kilometerheffing. Daarvoor in de plaats wordt de MRB iets verhoogd. De basis-BPM komt daarmee op 40 procent van de nettocatalogusprijs, dit was 42,3 procent. De fijnstoftaks blijft gehandhaafd, hetzelfde geldt voor de bonus-malus regeling. Ook opvallend: de overheid bevriest opnieuw de energielabels. Oorspronkelijk werden die ieder jaar opnieuw berekend naar aanleiding van de gemiddelde uitstoot. Maar vorig jaar besloot men dat niet te doen omdat auto’s zo snel zuiniger werden, dat een Smart een D-label zou krijgen. Dit jaar wordt die bevriezing dus verlengd. Ondanks de opmars van groene labels houden dus alle modellen die dit jaar een A-label hebben, deze in 2009. Inclusief bijbehorende BPM-korting dus.
  Zuinige auto’s BPM-vrij
  Kijk, dit gaat hard. Voor de allerzuinigste auto’s hoeft helemaal geen BPM meer te worden betaald. Hiervoor geldt dezelfde grens als voor het bijtellingstarief van 14 procent: 95 gram CO2/km voor diesels en 110 gram voor benzineauto’s. Weinig modellen dus, slechts zeven auto’s voldoen aan deze eis. Kijk hier en hier voor welke auto’s dit geldt!
  Zware verhoging slurptaks
  U vond grootverbruikers al duur? Maakt dan uw borst maar nat, want de slurptaks wordt flink aangescherpt. Lag de grens op 232 (benzine) en 192 gram (diesel) CO2 per kilometer, volgend jaar komt deze te liggen op respectievelijk 212 gram en 176 gram. Dat komt neer op ongeveer 1 op 11,2 en 1 op 15,0. En om het nog erger te maken betaal je vanaf volgend jaar niet langer 110 euro per extra gram maar 125 euro. Om een beeld te geven: voor een Corvette C6 betaalde je dit jaar 9.240 euro aan slurptaks, dat wordt in 2009 13.000 euro. Pfff….
  Verlaging MRB voor zuinige- en aardgasauto’s
  De enige maatregelen die ook interessant zijn als u in de markt bent voor een gebruikte auto. Mensen met een heel zuinige auto (opnieuw de 110/95 gram-grens) betalen op dit moment al de helft van het normale MRB-tarief, dit wordt nog eens verder verlaagd naar een kwart!
  Op dit moment betalen mensen die een auto op aardgas hebben het hoge MRB-tarief dat ook geldt voor mensen met een lpg-auto. Het tarief voor aardgas-auto’s wordt volgend jaar evenwel verlaagd naar het tarief van benzineauto’s.
  Toekomst
  Eerder kon u in AutoWeek lezen hoe het kabinet denkt de kilometerheffing in te voeren: langzaam wordt de BPM afgebouwd, maar ondertussen wordt deze omgezet naar een heffing die voornamelijk op CO2-uistoot is gebaseerd (NOx en fijnstof zullen ook een rol spelen). In 2010 wordt hier al een grote stap mee genomen. De energielabels worden afgeschaft, het basispercentage van de BPM gaat in een klap naar 27,4 procent, in 2013 staat de teller op nul. In plaats daarvan gaat elke gram CO2 tellen. Hiervoor zijn drie schijven. Hoe meer CO2 een auto uitstoot, hoe meer je per gram extra betaalt. Dit doet het kabinet om te voorkomen dat sportauto’s ondanks een CO2-heffing stukken goedkoper worden doordat de BPM wordt afgeschaft. Toch gaan extreem dure auto’s als de Bugatti Veyron er tegen die tijd met tonnen op vooruit! Voor de Corvette wordt het een ander verhaal...

 • #2
  Als er hier in de straat nog meer bejaarden stoppen met roken, komen er leuke 2-onder-1-kappers vrij. Met garage, flinke oprit, grote tuin. Koopprijs: ein Apfel und ein Ei.
  Inbegrepen in de grondwet: het recht op mobiliteit.
  You know that reality is immaterial

  Comment


  • #3
   Waarom wordt het lpg tarief niet verlaagd? :(

   Comment


   • #4
    Waarom wordt de MRB verhoogd vooruitlopend op de invoering van de kilometerheffing? Dat lijkt me juist de omgekeerde wereld.
    Auto's: veel...

    Comment


    • #5
     Oorspronkelijk geplaatst door Red205 Bekijk bericht
     Waarom wordt de MRB verhoogd vooruitlopend op de invoering van de kilometerheffing? Dat lijkt me juist de omgekeerde wereld.
     Ons wordt beloofd dat de KH niet duurder wordt dan de voorgaande regeling, de MRB dus.

     Dus hoe hoger je de MRB nu maakt, hoe hoger het tarief van de KH straks mag zijn. Slim he..
     Last edited by Taeke; 17-09-08, 15:59.

     Comment


     • #6
      Ja, dat was ook mijn idee...
      Het is verontrustend dat de enige zekerheid in ons leven (dat we doodgaan) nog steeds niet empirisch is bewezen voor iedereen.
      Het licht aan het einde van de tunnel is een aanstormende trein

      Comment


      • #7
       Oorspronkelijk geplaatst door Steven Bekijk bericht
       Ja, dat was ook mijn idee...
       De mijne idd ook...
       Auto's: veel...

       Comment


       • #8
        Jaja, het is weer zo ver! Dassen om, hoedjes op!

        Speciaal voor motroosje, zijn held:

        Well Brian... I'm opening a boutique!

        Comment


        • #9
         ja ja

         jij mag zeker boris zeggen

         kijk hem staan
         met zn door drie herenelftallen doorwalste corpshoer
         die "pearl necklace" droeg ze vroeger wel anders

         vroeger kon boris geen vriendinnetjes krijgen
         alleen linksdraaiende homo-curieuzen achter het fietsenhok van het politiek bewuste jeugdhonk

         maar nu hij een beetje succes heeft
         weten de machtsbeluste binnenhofvoegjes hem weer te vinden

         nu nog even de rulle gleuf van bea likken
         met je anti koningshuis principes

         dan lekker borrelen en wachten
         tot heure majesteit je de "gekozen" burgemeester van een of andere linkse griezelstad maakt

         flikker toch op man
         Mini Cooper Clubman
         "I left in love, in laughter, and in truth and wherever truth, love and laughter abide, I am there in spirit." - William Melvin Hicks
         "Jasper val dood." - RH

         Comment


         • #10
          *spuugt op de grond en heft het glas*
          De Boekhouder

          Oi, no professionals

          Comment


          • #11
           Skitterend, weer!

           De motroos-rant-pastiches zijn vaak nog beter dan de originelen :-)
           Well Brian... I'm opening a boutique!

           Comment


           • #12
            LOL!
            Inderdaad, soms net zo goed als de originele Motroos' rant!
            "Bork Bork Bork!" - Swedish Chef

            Comment


            • #13
             [email protected]!!

             Comment


             • #14
              Nice one, JB! :)
              You know that reality is immaterial

              Comment


              • #15
               *maakt buiginkje*

               Dank u, dank u. En voor motroos: 't is een hommage he, geen spot. :)
               Mini Cooper Clubman
               "I left in love, in laughter, and in truth and wherever truth, love and laughter abide, I am there in spirit." - William Melvin Hicks
               "Jasper val dood." - RH

               Comment


               • #16
                Zou het dan toch?

                (Jasper=Motroosje)

                Comment

                Working...
                X