Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

CV Ketel

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Hier ruim twee jaar Honeywell Evohome.
  Heb een herenhuis uit de 19e eeuw en was het zat om iedere kamer met de hand te bedienen (wel goed voor de beweging...)

  Maar het is meer dan een uitkomst dat systeem, werk prima.
  Kan het iedereen aanraden.

  Ik zit zelf in de ICT en vind dat ze het behoorlijk goed in elkaar hebben gezet.

  Comment


  • Waarom zou je je woonkamer in zones willen verdelen?
   Groeten,
   Bats
   wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
   *klopt zelf op schouder* --- TSM
   Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
   Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
   Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
   de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
   Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
   Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

   Comment


   • Klinkt goed ___Underscore___. Vooral die betrouwbaarheid vind ik ook wel een dingetje, want niets zo erg als een haperend en weigerend regelsysteem.

    @Bats:
    Nou is mijn woonkamer helaas niet van het formaat van jouw woonkamer, maar toch wil ik die 13 meter lengte in twee zones opdelen. In het voorste gedeelte staat namelijk een kachel. Nu is dat nog een gashaard, maar die ga ik er uit slopen en er komt een losse kachel. Niet heel belangrijk voor dit verhaal, behalve dan dat ik het nu allemaal goed en vooral gebruikersvriendelijk wil gaan regelen. Zodra we die aanzetten om bv lekker op te warmen na een ronde hardlopen door de blubber of wandelen in het bos (met zijn allen op de grond voor de kachel met warme chocomel spelletjes doen en dat soort burgerlijkheden) dan wordt de rest van de kamer, maar ook de open keuken en de andere ruimtes, een stuk kouder omdat de thermostaat die in het midden van de kamer hangt vindt dat de ketel niet meer aan hoeft te springen.

    Bovendien zit achter in de kamer een convectorput en die reageert totaal anders in de afgifte van warmte dan de radiatoren in de keuken en de voorkant van de woonkamer. Die convector is trouwens ook nog wel een beetje onder bemeten. Daar valt wellicht nog iets aan te doen door een andere convector in de put te plaatsen, maar dan blijft de onevenwichtig verdeelde warmte in de kamer nog steeds omdat er daar ook veel glas is en er dus relatief veel koudeval is. Door de zones in de woonkamer kan ik de warmte in de kamer vanaf de thermostaat anders verdelen. De lokale thermostaten (in de kraan of los geplaatst) bepalen dan of de dichtstbijzijnde radiator meer warmte moet afgeven of niet. Handmatig, of voorgeprogrammeerd, afhankelijk van het gebruik van de ruimte op dat moment. Ten minste, zo stel ik me dat voor. Nu nog kijken of de installateur me nog op andere gedachten brengt. En ik wil niet telkens het hele huis door lopen om overal thermostaatkranen hoger of lager te zetten. Dat doe je incidenteel, niet structureel.

    Ik wil dat ik alle zones vanaf een centrale thermostaat kan regelen. Ik wil ook niet overal de i-pad of de gsm voor hoeven te pakken. Ik vroeg me af of er inmiddels zo'n systeem bestaat, en wat ook nog betaalbaar is. Zo te zien voldoet Evohome aan die criteria.

    Comment


    • Ik stelde de vraag omdat ik de kans groot achtte dat je een BDR91 en bijvoorbeeld een HCC80 zoneregelaar voor de vloerverwarming in je kamer zou willen installeren. Dat zou ik onverstandig vinden, maar dat is dus niet aan de orde. Het gaat jou erom dat de kachel aan de ene kant van de kamer niet de temperatuur van de rest van de kamer of zelfs het hele huis verpest. En dat gaat je zeker lukken met het EVO Home systeem. Ik heb zelf via een vriend die in de verwarmingsbusiness zit de installatiecursussen van EVO Home gedaan dus ik weet denk ik wel waar ik over praat.

     In beginsel is het vrij eenvoudig. Het wordt lastiger en vooral veel duurder als je meerdere radiatoren wilt onderbrengen in één zone. Of als je vloerverwarming hebt. Soms heb je dat in de woonkamer. Jij waarschijnlijk ook, omdat je behalve radiatoren, ook een convectorput hebt. Voor convectorputten en radiatoren die bijvoorbeeld achter een gordijn staan, geldt dat je een externe thermostaat in die ruimte moet hebben. Een convectorput zal immers al snel op temperatuur zijn en dus de knop dicht draaien, terwijl de kamer zelf bij lange na niet verwarmd is. Sowieso heeft het geen zin om de warmteregeling van een convectorput aan te laten sluiten bij de kamerthermostaat. Daar is echt een aparte thermostaat (bij voorkeur de DTS92) voor nodig, die je, als de kamer niet warm wil worden en om effectief te zijn, één graad hoger dan de radiatorthermostaten in de woonkamer zet.
     Als trouwens een convector niet echt effectief is, zou je kunnen overwegen de keteltemparatuur te verhogen. Wat is de temperatuur waarmee je stookt?

     Ik ben al enige jaren gebruiker van het EVO home systeem en het systeem heeft wel eens kuren. Vroeger was dat een probleem omdat de documentatie in beginsel zero was. En dus was je aangewezen op je installateur en maakte je een hoop kosten.

     Tegenwoordig is er deze site: https://www.kijkvoelbeleef.nl en heb ik, zoals ik al zei, cursussen gedaan.
     Op de site staan video's en uitleg hoe je de zaak moet configureren. Iemand met één rechtehand en enig benul van IT zou dit moeten kunnen.

     Opvallend: ik ken de verwarmingsbusiness wel een beetje en de meeste installateurs van deze wereld hebben geen flauw benul van dit systeem. Kijk eens op de site en ga naar de helpdesk voor een installateur in jouw buurt die het weet. Tweaken van het systeem kun je echt zelf.

     Over de kosten: 100% dat je het bij lange na niet redt met die pakketprijzen in de linkjes die jij post. Dat betreft allemaal standaardsituaties met 1 radiator per zone met een maximum van 4 zones zonder verdere uitzonderingen. En die uitzonderingen zijn er altijd.

     Evengoed vind ik het echt de beste investering ooit. Ik ging van het ene op het andere jaar van 21 m3 naar 13 m3 gas, terwijl mijn huis veel warmer is op plekken waar het moet. Badkamers bijvoorbeeld, en slaapkamers van kinderen waar ze huiswerk maken. De koters regelen zelf elk kwartaal hun rooster in op het systeem en hun slaapkamer is warm als ze thuiskomen. Niet eerder. Op de dag dat ze sporten wordt hun badkamer niet warm omdat ze op de sportclub douchen. Dat soort dingen verminderde bij ons het verbruik met een procent of 40. Best knap.
     Als je verder nog vragen hebt, functioneel of technisch, dan hoor ik het wel.
     Groeten,
     Bats
     wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
     *klopt zelf op schouder* --- TSM
     Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
     Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
     Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
     de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
     Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
     Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

     Comment


     • Goede info Bats, dank je.

      Hier is het allemaal niet zo ingewikkeld:

      Radiatoren zitten nergens achter de gordijnen (heb vouwgordijnen op het kozijn gemonteerd).
      Ik heb geen vloerverwarming in huis.
      Op de eerste verdieping gebruik ik normaal alleen de verwarming in de badkamer. Op de drie slaapkamers staat de verwarming echt 99,7% van de tijd uit.


      Even een overzicht van de benodigdheden. J
      e hoeft het niet allemaal door te lezen hoor maar ik schrijf het ook even voor mezelf op om overzicht te hebben:

      Benodigd in de woonkamer:
      1 HR90 op de radiator aan de voorkant, er zit al een thermostaatkraan op.
      1 DTS92 voor de convectorput aan de achterkant.
      In de open keuken die vrij ver naar achteren aan de woonkamer grenst kan ik eventueel nog een HR90 op de radiator plaatsen. Hoeft niet per se, inregeling met voetventiel werkt nu ook prima. Plaatsen van een radiatorkraan kan daar ook nog wel een uitdaging zijn.. Zit nu van onderen af aangesloten uit keukenkastje met twee kogelkraantjes.

      Gang beneden:
      Eventueel een HR90 plaatsen, hoewel het daar niet echt warm hoeft te zijn en inregelen met voetventiel nu ook prima is. Zit nu een gewone kraan op, kan makkelijk vervangen door thermostaatkraan.

      Toilet beneden:
      Zelfde verhaal als gang.

      Overloop 1e verdieping:
      Door de open trap van beneden wordt deze voldoende mee verwarmd.

      Badkamer:
      1 radiator met thermostaatkraan. Daar kan dus zo een HR90 op.

      Slaapkamers:
      De kinderslaapkamers kan eventueel een HR90 op, 1 van de twee radiatoren heeft al een thermostaatkraan dus dat is eenvoudig.
      Eigen slaapkamer zit de verwarming zelfs achter betimmering weggewerkt en heeft nog nooit 'gebrand'.

      Zolder:
      Daar ga ik eventueel nog een radiator hangen omdat we hem aan het verbouwen zijn tot speelzolder en hij in winter net een paar graden warmer mag zijn op de speelmomenten.

      Ik tel in eerste instantie 1 DTS92, en twee HR90's. Met de bestaande radiatoren maximaal uit te breiden tot 7 HR90's, en eventueel nog een 8e op zolder. Ik kom ook op maximaal 7 zones, en dat ding kan er standaard 12 regelen volgens mij.

      Comment


      • Oorspronkelijk geplaatst door Brahma Bekijk bericht
       ...1 HR90 op de radiator aan de voorkant, er zit al een thermostaatkraan op....
       Waarom noteer je dat er al een thermostaatkraan op zit? Voor het systeem heeft het geen enkele toegevoegde waarde, maar als het betekent dat je op een weersafhankelijk thermostaatsysteem draait, want daar zijn thermostaatkranen voor bedoeld, dan moet je wel wat aanpassen.

       Oorspronkelijk geplaatst door Brahma Bekijk bericht
       ...1 DTS92 voor de convectorput aan de achterkant...
       De Evo home regelunit heeft zelf een ingebouwde thermostaat en kan daarmee ook wat een DTS92 kan. Als je de regelunit zelf op de plek zou kunnen zetten waar je anders die DTS92 hebt gepland, is die DTS92 dus niet nodig. In die zin is één DTS92 dus géén DTS92.

       Belangrijk is dat je even checkt of je een weersafhankelijk systeem hebt. Bij grote huizen is dat min of meer standaard en door dat los te laten heb je meteen ook je grootste besparing te pakken.

       12 zones max is juist, maar de hoeveelheid kranen en knoppen is onbeperkt.
       Groeten,
       Bats
       wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
       *klopt zelf op schouder* --- TSM
       Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
       Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
       Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
       de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
       Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
       Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

       Comment


       • Dat ding wat op de radiatorkraan moet noemde ik HR90, maar die blijkt HR92 te heten.

        Ik dacht gelezen te hebben dat je die HR92's op als vervanger van de kop op een bestaand thermostaatventiel moet plaatsen. Een kraan met een drukstift, dus. Ik weet niet hoe dat officieel heet, maar ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel. En mijn gewone kranen moet je door de knop een heel aantal slagen te draaien openen of sluiten, dus dat is een ander systeem. En daar lijkt die HR92 miet op te passen. Maar hier vind ik de info van Honeywell niet helemaal duidelijk. Ze hebben het er over dat die HR92 op vrijwel elke radiatorkraan past, maar ik lees ook: 'De HR92 wordt bevestigd op een thermostatische radiatorkraan. Indien uw radiator nog niet is voorzien van een thermostatische radiatorkraan dan zal die eerst moeten worden vervangen voordat u de HR92 kunt plaatsen.'

        Ik vroeg me al af of de regelunit een ingebouwde thermostaat heeft, dan kan die DTS92 inderdaad vervallen. Ik vind het wel opmerkelijk want het lijkt me dat de regelunit met zijn scherm zelf ook wel warmte produceert...

        Ik heb nu nog een VR ketel van 24 jaar oud. Daar zit dus echt geen weersafhankelijk systeem op. Anders zou ik het wel weten. Er zit alleen een knop op de ketel waarmee je handmatig de max verwarmingswatertemperatuur kunt regelen.

        Comment


        • Weersafhankelijke regeling zit in je thermostaat, niet in je ketel.

         Volgens mij (dat weet ik dus niet 100% zeker) werken alle kranen met wat jij drukstiften noemt. Ik weet in elk geval zeker dat dan niet is voorbehouden aan thermostatische knop alleen.
         Volgens mij verwar jij trouwens kranen en knoppen.
         De kraan zit in de leiding en heeft zo'n drukstift waarmee het water kan worden tegengehouden.
         Met een knop, whatever knop, draai je die kraan dicht of juist weer open. Dat kan met de hand of temperatuur gestuurd met een thermostatische kraan. Maar dus ook elektrisch met een HR92.

         In beginsel past zo'n HR92 knop altijd op de bestaande kranen. Eerst draai je een soort ring met schroefdraad op de kraan (die diameters verschillen maar daarmee moet je even rekening houden met je bestelling) en vervolgens klik je de HR92 in die ring.

         Honeywell heeft ook wel kranen, maar die heb je niet nodig.

         Voor wat betreft de hitte van het scherm. Dat hebben natuurlijk alle thermostaten, dus daar zal vast wel rekening mee zijn gehouden. Evengoed, mocht de thermostaat vinden dat het 22 graden is en jij vindt 19, dan kun je alle thermostaten en knoppen van Honeywell 3 graden naar boven of 3 graden naar beneden calibreren.
         Groeten,
         Bats
         Last edited by bats; 22-01-18, 08:53.
         wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
         *klopt zelf op schouder* --- TSM
         Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
         Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
         Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
         de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
         Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
         Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

         Comment


         • De naamgeving voor die dingen is ook niet eenduidig inderdaad. Er worden benamingen door elkaar gebruikt.

          Niet alle kranen werken met drukstiften, bij mij werken alleen de kranen met thermostatische regelaar met zo'n stift. De gewone kranen hebben een draaimechanisme en zien er zo uit:

          20180122_101701.jpg

          Als ik daar een HR92 wil plaatsen zal ik eerst zo'n kraan met drukstift moeten plaatsen. Dat is verder geen enkel probleem, die heb ik zo geplaatst. Mijn punt is alleen dat ik vind dat honeywell dat iets duidelijker aan moet geven zodat je van tevoren precies weet wat je aan voorwerk moet doen.

          Ik had inmiddels ook al bedacht dat de warmte van het scherm niet zo'n probleem kon zijn. Een thermostatische radiatorkraan zit tenslotte ook op een (soms warme, soms koude) verwarmingsbuis gemonteerd en doet zijn werk ook goed.

          Ik heb nu verder ook geen buitenvoeler oid en de Stuhl SR400/3 kamerthermostaat regelt puur op basis van de tijdklok en de ingebouwde temeratuurvoeler. Ik heb die kamerthermostaat indertijd zelf aangebracht, dus dat weet ik nogal zeker.

          Zoals gezegd is de installatie hier in huis niet zo ingewikkeld of spannend dus verwacht ik weinig problemen om het zelf of in combinatie met de installateur te doen. Alle schakelmomenten en temperaturen instellen zal wat langer duren. Als het Evohome doet wat het belooft lijkt het mij echt een heel fijn systeem. Ik heb me er altijd aan gestoord dat het aan of uit gaan van de ketel door slechts 1 thermostaat bepaald wordt. Niet echt ideaal. Per zone alles kunnen regelen zonder overal draden te hoeven trekken lijkt mij dan weer wel ideaal. Al helemaal als je een groot huis hebt met veel ruimtes, zoals jij. Dan kun je er ook nog flink mee besparen als je hem goed afstelt. Ik verwacht er bij mij niet direct een besparing mee, maar wel meer flexibiliteit en comfort.
          Last edited by Brahma; 22-01-18, 09:58. Reden: De foto is trouwens op de kop, de kraan zit gewoon aan de bovenkant van de radiator.

          Comment


          • Oorspronkelijk geplaatst door Brahma Bekijk bericht
           ...Niet alle kranen werken met drukstiften, bij mij werken alleen de kranen met thermostatische regelaar met zo'n stift. De gewone kranen hebben een draaimechanisme..
           OK, wist ik niet, maar als jij ze eenvoudig kunt vervangen weet ik zeker dat je geen installateur nodig hebt.

           Als je een functioneel plannetje, bijvoorbeeld een schamtisch plattegrondje, opstelt, kun je daarin de knoppen en thermostaten invullen. Dan weet je wat je moet bestellen. Als je dat wilt kan ik wel met je meekijken.

           De Evohome doet zeker wat het belooft, maar een knop of thermostaat wil nog wel eens de verbinding met de centrale thermostaat verliezen. Dat gaat meestal vanzelf weer goed, maar je kunt ook even een ctr-alt-del doen: zone verwijderen, knop resetten, zone weer aanmaken en knop toewijzen. Ik doe dat in 2 minuten. Ik weet dat het niet zou moeten, maar in die zin is het systeem niet feilloos.

           Hoeveel je bespaart hangt vooral van je huidige stookgedrag af. Evo home stookt alleen daar waar, wanneer en hoe warm jij dat wilt. Als jij de Evohome zo programmeert dat het altijd, overal heet moet zijn, bespaar je niks ;-)
           Groeten,
           Bats
           Last edited by bats; 22-01-18, 15:42.
           wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
           *klopt zelf op schouder* --- TSM
           Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
           Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
           Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
           de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
           Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
           Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

           Comment


           • Tot nu toe heb ik ook alle aanpassingen in het verwarmingssysteem, zoals een gewone kraan vervangen door een thermostatische, zelf gedaan. Dus dat moet hierbij ook wel lukken.

            Mijn plannetje is best eenvoudig:

            Ik begin gewoon met zo'n standaard set met 4 of 6 van de HR92 radiatorregelaars er in. Terwijl de installateur mijn nieuwe ketel installeert (dan is toch alle water uit het systeem) plaats ik waar nodig is een nieuwe thermostatische kraan (Honeywell V2000 of soortgelijk) in de leiding. Ik wil zelf namelijk ook altijd wat doen, gewoon omdat ik dat leuker vind. Dat moet echter helaas bijvoorbeeld in de convectorput. Daar zit ook zo'n gewone kraan. 'Helaas' schrijf ik er bij omdat dat het laagste punt in mijn circuit is, en er dus de laatste druppel water uit komt die je bovendien weer omhoog moet zien te krijgen om af te voeren. Maar wellicht heeft mijn installateur daar een pompje voor oid. Daar gaat dus de eerste HR92 geplaatst worden. Deze HR92 moet echter geen temperatuur gaan meten. Hij moet slechts de convectorkraan openen of sluiten op commando van de temperatuur die Evohome regelunit (het 'scherm') in dat gedeelte van de woonkamer meet.

            De tweede HR92 plaats an de voorkant van de woonkamer op de radiator. Daar zit al een thermostatisch kraan dus dat is knop er af, en HR92 er op.

            In de badkamer idem.

            Met een set van 4 houd ik nu nog 1 HR92 over. Die kan ik al zo op de thermostatische kraan in 1 van de kinderslaapkamers klikken als ik wil. Ik kan ook een gewone kraan in de hal, het toilet of de andere kinderslaapkamer vervangen en hem daar plaatsen.

            Ik zou voor de ultieme regelbaarheid ook nog de radiator in de keuken van een eigen kraan en HR92 kunnen voorzien. Dat biedt echter de grootste technische uitdaging omdat daar eigenlijk geen ruimte is om de HR92 op een goede plek te monteren.

            Eigenlijk denk ik dat ik het beste alle gewone kranen maar kan vervangen, omdat ik dan toch bezig ben. Dan kan ik er naar wens altijd nog een HR92 op plaatsen zonder opnieuw de verwarming af te hoeven tappen.            Comment


            • Let er op dat je de juiste kranen koopt met 30mm schroefaansluiting.
             Dan passen de HR92 direct want die verloop stukjes die er bij zitten zijn van plastic en een stuk minder stevig...

             Comment


             • Voor wat betreft je convector: de knop hoeft niet per se bij de radiator in de convectorput te zitten. Ergens in de leiding voor zover die leiding exclusief voor de convectorradiator is, is ook prima. Anders gezegd: je kunt die knop overal plaatsen na de laatste vertakking voor de convector. Die kraan hoeft immers de temperatuur niet te meten (kon hij in de convector ook al niet). De kraan in de convector laat je dan gewoon zitten en draai je vol open.

              Zelfde geldt natuurlijk voor je keuken als dat lastig blijkt, maar dan moet je een DTS92 erbij hebben.

              Ik zou overigens gelijk overal een HR92 plaatsen, behalve wellicht in de hal, overloop en in de WC. Daar volstaat een thermostatische kraan die minimaal open staat.

              Slaapkamers, zolders, keukens, bijkeukens en weet ik wat meer kunnen dan op commando dicht gedraaid worden, zodat je zeker weet dat daar ook echt geen warm CV water heengaat. Waarom zou je je keuken verwarmen als je in de kamer voor de TV zit of als er niemand thuis is? Dat zorgt nou net voor de besparing. Een knop 'we zijn er niet' werkt dan natuurlijk perfect, doordat echt alles dan gewoon uit kan.

              Weetje: een weersafhankelijke regeling heeft niets met het weer te maken.
              In zo'n configuratie verwarmt je CV volcontinue het CV water (ergens tussen de 70 en 90 graden, afhankelijk van of het winter of zomer is). Met knoppen op de radiatoren in de diverse ruimtes regel je dan de temperatuur in die ruimte.
              Vreselijk duur en vreselijk onhandig, maar als je geen referentieruimte in je huis hebt waar je een thermostaat op kunt hangen zul je wel moeten. Dat is prehistorie vergeleken bij Evo home.

              Groeten,
              Bats
              wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
              *klopt zelf op schouder* --- TSM
              Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
              Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
              Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
              de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
              Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
              Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

              Comment


              • De weersafhankelijke regeling die ik ken van onze Nefit meet gewoon de buitentemperatuur. Afhankelijk van die temperatuur wordt de ketel gemoduleerd en het warme water rondgepompt. De thermostaatkranen zorgen dan, theoretisch, voor de juiste temperatuur per vertrek. Ik heb ooit zo'n buitentemperatuursensortje opgehangen, maar nooit gebruikt. Inderdaad veel te duur. Maar dat soort regelingen wordt wel veel in openbare gebouwen, hotels e.d. gebruikt. Wel zo makkelijk.

               Ik heb net een paar maanden de bovenverdieping van inverter airco's voorzien en de radiatoren eruit gegooid. Om dezelfde reden als hierboven, thermostaat in de kamer en die is toevallig heel goed geisoleerd. Dus ketel stookt niet veel. En omdat ik toch al airco's wilde voor die paar warme dagen, maar gekozen voor inverters. Moet nog zien of het bevalt.

               Comment


               • Bats, je hebt in theorie helemaal gelijk dat de HR92 niet per sé in de convectorput hoeft te zitten. En in de keuken ook niet per sé vlak bij de radiator. In de praktijk van dit huis duikt de leiding naar de convectorput echter nooit meer boven de grond of uit de muur. Lekker uit het zicht dus. Idem met de leidingen naar de radiator in de keuken. Ik denk inmiddels echter dat ik de convector en de keukenradiator tot 1 zone maak (zitten beide aan de achterkant van het huis en in open verbinding met elkaar). Dan kan ik een HR92 in de put en een HR92 achter de plint van een keukenkast monteren. Die moet ik dan zo instellen dat ze niet de temperatuur meten, maar slecht naar de commando's van de Evohome regelunit luisteren. Die moet ik dan ook vrij ver naar achteren in de kamer plaatsen om daar de temperatuur te meten. Dat wordt nog wel even denkwerk, want de regelunit heeft wel 230 volt nodig als ik het zo lees. Dat moet ik dus nog even bedenken voordat we de kamer opnieuw gaan schilderen. Dan kan ik eventueel eerst nog een sleufje trekken en dicht laten stuken. Door wat wijzigingen in een ander deel van de woonkamer zal ik namelijk toch een stukadoor nodig gaan hebben. Een kwestie van plannen dus.

                En ik moet dit draadje niet vergeten weer een keer door te lezen als ik echt aan de gang ga, dan kan ik mijn planning tenminste weer voor de geest halen :-)

                Comment


                • Oorspronkelijk geplaatst door AlexB Bekijk bericht
                 ...Afhankelijk van die temperatuur wordt de ketel gemoduleerd en het warme water rondgepompt...
                 Hmmm. Nu ben ik uiteraard geen installateur, maar dit lijkt me sterk. Een thermostaat kent 2 standen: normaal en weersafhankelijk. Kies je voor weersafhankelijk dan bepaal je je stooklijn. Dat is een duur woord voor CVwater temperatuur. Ik wil best geloven dat er enige invloed van de buitentemperatuur is op de thermostaat (bij mij was dat niet zo), maar ik kan me niet voorstellen dat de thermostaat de stooklijn significant verandert op basis van de buitentemperatuur. Volgens mij is er een beetje invloed per 10 graden verschil. Van 80 naar 75 wil ik geloven, grotere verschillen kan ik me niet voorstellen. Tenzij je het verschil tussen hartje winter en hartje zomer bedoelt.

                 En als je weersafhankelijk stookt heeft je CV pompje natuurlijk nauwelijks invloed op de rondgang van je CV water. Dat doet een externe pomp. Een oude pomp pompt 24/7 op zijn allerhardst, een moderne pomp moduleert op basis van waterdruk (lees: watervraag, geen warmtevraag vanuit de radiatorknoppen).

                 En als alle knoppen dicht zijn, dan zorgt de thermostaat toch dat het water op temperatuur blijft. Uiteraard verzorgt een bypassregeling dan dat het water rond kan en de pompen niet vastlopen.

                 Of zo.

                 Groeten,
                 Bats
                 wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
                 *klopt zelf op schouder* --- TSM
                 Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
                 Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
                 Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
                 de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
                 Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
                 Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

                 Comment


                 • @Brahma: een convectorput moet je niet in dezelfde zone als een radiator hangen. Dat had ik eerder al uitgelegd.
                  Laat het keukengedeelte maar lekker in de zone 'keuken' en zorg voor wat betreft de convector als het in de kamer te koud is, dat de convector het 1 graad warmer moet maken dan de overige radiatoren in de kamer. Dan heb je dus 3 zones: kamer, convector en keuken.
                  Wat bedoel je trouwens met de opmerking dat de convector en de keukenradiator in open verbinding met elkaar staan?
                  Groeten,
                  Bats
                  Last edited by bats; 22-01-18, 16:10.
                  wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
                  *klopt zelf op schouder* --- TSM
                  Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
                  Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
                  Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
                  de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
                  Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
                  Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

                  Comment


                  • Dat die ruimtes in open verbinding met elkaar staan. De keuken grenst aan de achterkant van de woonkamer. De verbinding is 2 meter breed en 2,5 meter hoog. Zonder deur oid.

                   O ja. Je had al geschreven dat de convectorput een aparte zone moet zijn zodat ik er apart op kan regelen. Anders blijf ik waarschijnlijk houden dat de warmte uit de convectorput achterblijft bij de warmte van de (ruim gedimensioneerde) keukenradiator.

                   gummen.org, voor al uw cv-vragen :-)
                   Last edited by Brahma; 22-01-18, 18:05. Reden: Spellingscontrole-controle

                   Comment


                   • Ow, ik dacht ze kwa CV water met elkaar in verbinding stonden....
                    Maar dat is gelukkig niet zo.
                    Groeten,
                    Bats
                    Last edited by bats; 22-01-18, 17:23.
                    wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
                    *klopt zelf op schouder* --- TSM
                    Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
                    Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
                    Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
                    de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
                    Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
                    Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

                    Comment


                    • In feite staan ze natuurlijk ook wat cv water betreft met elkaar in verbinding. Parallel geschakeld op de aan- en afvoerbuizen. En die HR92's gaan nou juist regelen hoe open (of dicht) die verbinding in het aanvoerkanaal is.

                     Het is van mij natuurlijk wel een beetje haarkloverij om dit te benoemen, maar het is niet flauw bedoeld. Ik ben juist ook erg geholpen met de praktijkervaringen die op gummen gemeld zijn in dit draadje en in het draadje over NEST. Ik geloof nou ook wel heel erg dat Evohome 'the way to go' is als je een significante verbetering in je cv besturing wilt aanbrengen. Veel 'slimme' besturingen richten zich vooral op het bedienen via een app, of het kunnen tonen van allerlei grafikjes en tabellen. Maar veel minder op het flexibeler kunnen besturen op een gebruikersvriendelijke manier. Zo lijkt het mij op dit moment iig te zijn. En bij mij valt de investering ook nogal mee. Ik 'moet' toch al een nieuwe thermostaat en kan bijna met zo'n basispakket toe.

                     Comment


                     • Als ik terugblader zie ik dat mijn huidige CV Remeha alweer van 2009 is. Bizar hoe snel de tijd gaat. En o ja, hij functioneert nog steeds zonder problemen ;-)
                      Dax Cobra 4.0 V8 - BMW F30 320D HE

                      Comment


                      • Dat lijkt me wel ja, 9 jaar moet het toch wel meegaan.

                       Mijn nefit is denk ik ruim 20 jaar nu. Als die er mee kapt is repareren geen optie meer.
                       Mini Cooper Clubman
                       "I left in love, in laughter, and in truth and wherever truth, love and laughter abide, I am there in spirit." - William Melvin Hicks
                       "Jasper val dood." - RH

                       Comment


                       • Ha, die Jasper;

                        Als de oorzaak van de kap niet al te ingrijpend is kan het nog lang goed gaan. In mijn vorige huis wilde een gasservicebedrijf de oude Vaillant na meer dan vijftien jaar niet meer onderhouden. Te oud, gaat stuk, wordt duur, bladiebla. Via-via een mannetje gevonden dat dat klusje wel wilde overnemen voâh wèhnâg. Paar tientjes per beurtje en zo af en toe een pakking of ringetje vervangen. Ding heeft onder mijn bewind nog ruim zes jaar probleemloos gedraaid. Of de volgende bewoners hem daarna hebben vervangen is mij niet bekend.
                        Scherven brengen gelul.

                        Comment


                        • Een ketel van 20 jaar kun je volgens mij bij welke reparatie dan ook beter maar vervangen. Je zult qua rendement een flinke stap kunnen maken.
                         Dit zeg ik overigens als cv-leek.
                         privé-V70 en MX-5 -- lease-Octavia Combi

                         Comment


                         • Oorspronkelijk geplaatst door bats Bekijk bericht

                          Hmmm. Nu ben ik uiteraard geen installateur, maar dit lijkt me sterk. Een thermostaat kent 2 standen: normaal en weersafhankelijk. Kies je voor weersafhankelijk dan bepaal je je stooklijn. Dat is een duur woord voor CVwater temperatuur. Ik wil best geloven dat er enige invloed van de buitentemperatuur is op de thermostaat (bij mij was dat niet zo), maar ik kan me niet voorstellen dat de thermostaat de stooklijn significant verandert op basis van de buitentemperatuur. Volgens mij is er een beetje invloed per 10 graden verschil. Van 80 naar 75 wil ik geloven, grotere verschillen kan ik me niet voorstellen. Tenzij je het verschil tussen hartje winter en hartje zomer bedoelt.

                          En als je weersafhankelijk stookt heeft je CV pompje natuurlijk nauwelijks invloed op de rondgang van je CV water. Dat doet een externe pomp. Een oude pomp pompt 24/7 op zijn allerhardst, een moderne pomp moduleert op basis van waterdruk (lees: watervraag, geen warmtevraag vanuit de radiatorknoppen).

                          En als alle knoppen dicht zijn, dan zorgt de thermostaat toch dat het water op temperatuur blijft. Uiteraard verzorgt een bypassregeling dan dat het water rond kan en de pompen niet vastlopen.

                          Of zo.

                          Groeten,
                          Bats
                          Voor de volledigheid toch nog even opgezocht. Dit is dan voor onze Nefit, modelletje 1999. Twee mogelijkheden, weersafhankelijke regeling en weersafhankelijk met ruimtetemperatuurcompensatie. Weersafhankelijk voer je twee waarden in om de stooklijn te bepalen, gewenste cv temperatuur bij -10 en bij +20. Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt dan de temperatuur van het cv water bepaald. Dus stooklijn staat vast en cv watertemperatuur wordt domweg lineair bepaald aan de hand van de buitentemperatuur. Dan met die ruimtetemperatuurcompensatie komt het erop neer dat een thermostaat ergens (kamer meestal) kan ingrijpen om de temperatuur in die kamer op niveau te houden.

                          Hoe die stooklijn gevolgd wordt staat er dan weer niet bij. Als je bij -10 buiten bv 90 invult en bij +20 buiten 40, wat er dan gebeurd bij 5,4 buiten (64.3 cv water zo uit m'n hoofd) weet ik dus niet. Denk niet dat erop een graadje meer of minder gekeken wordt.

                          Comment


                          • Ah, de puntjes op de 'i '. Top.
                           Groeten,
                           Bats
                           wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
                           *klopt zelf op schouder* --- TSM
                           Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
                           Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
                           Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
                           de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
                           Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
                           Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

                           Comment


                           • Ik ga dat Evohome ook eens bekijken, want in de nieuwe hut moet de cv ook worden vernieuwd. De ketel is uit het jaar 2000 en de radiatoren zijn volgens mij uit 1980. Het werkt allemaal wel, maar ik vermoed dat moderniseren wel een besparing oplevert. Met en zonder Evohome.
                            Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe. - Albert Einstein

                            Comment


                            • Vanmorgen kwam bij ons de monteur langs voor een servicebeurt van de Vaillant. Of wij dat ding ooit gebruikte, want hij zag er ook vanbinnen nog als nieuw uit. :)

                             Maar daarvoor kwam ik dit draadje niet in. Bij de post zat een flyer dat we binnenkort verblijdt worden met een slimme meter. Het klinkt niet alsof je keus hebt, en dan wordt ik van nature al een tikkie dwars. ;) Maar vooral omdat ik het onzin vindt om een goed werkende meter weg te flikkeren en ik er zelf geen voordeel van heb. Er stond me ook iets bij dat die dingen soms onverklaarbaar hoge meterstanden doorgeven, als je er naar zoekt kom je meteen bij Radar terecht. Ik zag wel dat er de kans is dat je (in de toekomst) geen gebruik meer kunt maken van dag/nacht-stroom. En als de meter te oud is dan krijg je hoe dan ook een nieuwe digitale meter, als je echt niet wil zonder GPRS module. Dat kun dus net zo goed een slecht werkend apparaat zijn denk ik dan. Dus ik twijfel nog een beetje. Zonnepanelen heb ik (voorlopig) niet, dus het terugleveren aan het net in de toekomst is voor mij geen issue.

                             Comment


                             • Het enige slimme aan een slimme meter is dat ze op afstand de meterstanden kunnen uitlezen en je daar periodiek per mail van op de hoogte (kunnen) stellen.
                              Het wordt er in elk geval niet warmer of zuiniger van. Maar dat geldt natuurlijk ook voor die slimme thermostaten als Toon en weet ik wat. Je kan ze bedienen met een app i.p.v met de hand. poe poe
                              Groeten,
                              Bats
                              wat ik bedoel is dat als ik iets zeg dat ik iets ga doen, dat dat in de regel ook gebeurt. --- TSM
                              *klopt zelf op schouder* --- TSM
                              Maar mijn accountant vond de A8 een sleeper (alhoewel hij dat negatief bedoelde haha) --- TSM
                              Zeg, TSM, je wilt toch niet beweren dat je geen A8 gaat kopen omdat je niet kunt inparkeren. --- Brun
                              Als je een A8 niet achteruit kan inparkeren heb je ook het recht op staand plassen verspeeld..... --- W220L
                              de traditionele nieuwe auto draadjes zijn niet meer wat het geweest was --- TSM
                              Ja motroos er zijn ook mensen die in 4 dagen meer benzine kosten hebben dan jij per maand verdient ---TSM
                              Suv is er gewoon gekomen hoor....oh dat suv verhaal zit jullie nog steeds dwars he....hehehehehe *gniffelt in zijn vuistje*......sjongejongejongejongejonge zal ik dan ?...... nehhhhhhhh dan is de saga voorbij en dat zou zonde zijn---TSM

                              Comment


                              • Ik vind ze ook niet zo slim, maar de marketingafdeling die de naam bedacht heeft wel blijkbaar.

                               Comment


                               • Ik heb dat ding gewoon geweigerd. Kun je online aangeven. Idd onzin om een prima werkend ding te vervangen voor iets waar ik 0 voordeel van ga hebben.

                                Comment


                                • Voordeel is niet meer zelf aflezen als je elk jaar overstapt. Om die welkomstbonus binnen te slepen. Best gemakkelijk. Kans op niet juist uitgelezen standen zijn natuurlijk nihil.

                                 Comment

                                 Working...
                                 X