Kon het oude draadje niet vinden dus daarom maar met deze verder. ;)
Het blijkt dat er tegenwoordig twee hoofdmoten zijn: LCD en Plasma. Beide hebben voor en nadelen en afhankelijk van jou situatie is de één of de ander de beste keus. Ik zal hier kort per type de huidige voordelen weergeven:
LCD
Een van de belangerijke punten bij de keuze van een scherm is om naar de grootte en de resolutie van het scherm te kijken. Belangrijk hierbij is de kijkafstand tot de TV. Een TV die erg groot is maar een lage resolutie heeft kan irritant zijn als je er te dicht opzit, andersom heeft een hoge resolutie geen zin als je wat verder weg zit of als het scherm kleiner is. Hierin blijkt er een zogenaamde sweetspot te zitten qua grootte/resolutie van het scherm en de kijkafstand:

Zoals je kan zien in het diagram is bij een 50" TV pas verschil te zien tussen 1080p en 720p als je minder dan drie meter van de TV af zit.
Dan is er nog iets belangrijks om te vermelden en dat heeft te maken met de resolutie en de traagheid van LCD schermen. Een LCD scherm is heel goed in het weergeven van een stilstaand beeld maar relatief slecht in bewegend beeld. Als er veel beweging plaatsvind op een LCD scherm dan zal de resolutie drastisch lager worden, een Full-HD LCD scherm met een goede video engine zal dan terugvallen naar zo'n 600 beeldlijnen terwijl een slechte video engine er maar een magere 300 zal weergeven! Een Plasma heeft hier geen last van, dit heeft tot gevolg dat een HD ready Plasma bij bewegend beeld meer lijnen kan weergeven dan een Full-HD LCD scherm.
Licht, Contrast en kleuren
LCD's hebben het grote voordeel boven Plasma's dat ze bij fel licht beter presteren. Dit heeft met twee dingen te maken: ten eerste heeft een LCD een hogere lichtopbrengst en ten tweede hebben Plasma TV's een glasplaat die meer spiegelt dan bij een LCD, licht van lampen en ramen wordt dus meer weerkaatst bij een Plasma scherm.
Plasma schermen daarintegen hebben bij minder fel licht zoals in de avond of met vitrage voor de ramen (het hoeft niet echt donker te zijn) een rustiger beeld, dit heeft vooral te maken met het contrast: het verschil tussen zwart en wit. Van nature is het contrast van Plasma schermen stukken hoger dan LCD schermen. Als een LCD scherm dan ook nog gedimt moet worden in een donkerder ruimte om niet te fel over te komen dan gaat dat contrast nog een stuk verder omlaag. Dit kan in een flets beeld resulteren, alsof er een lichte grijze waas over het beeld zit.
Dan de kleuren. Bij een LCD scherm kunnen de kleuren er nogal uitknallen, dit komt door de eerdere genoemde hogere lichtopbrengst van LCD. De een vindt het prettig de ander houd meer van de kleuren van Plasma welke vaak als natuurlijker en voller worden omschreven.
Mythes
Over LCD en vooral Plasma heersen nogal wat mythes. Deze mythes komen voort uit het verleden waar beide technieken een stuk minder volwassen waren.
Bij LCD bijvoorbeeld was vroeger het contrast om te huilen om nog maar te zwijgen over de traagheid van het scherm. Je keek i.p.v. naar een flat screen naar een flets scherm en zodra er beweging was bleef het beeld er als een geest (ghost) achteraan huppelen. Tegenwoordig heeft LCD een volwassen contrast gekregen en de huidige video engines weten een stuk beter om te gaan met beweging. Met het relatief nieuwe LED backlighting gaat het contrast nog een stuk verder omhoog terwijl de productiekosten omlaag kunnen.
Dan Plasma. Plasma wordt heden ten dagen nog steeds geplaagd door het verleden, stroomverbruik en inbranden zijn hier de grote woorden.
Vroeger lustte de Plasma's en zeker de grotere wel een slokje stroom. Bovendien is er een bijzonder verschil tussen LCD en Plasma: een LCD scherm zal altijd hetzelfde verbruiken, of het beeld nou stilstaat of beweegd. Plasma daarintegen is bij een stilstaand beeld juist zuiniger dan LCD en verbruikt bij bewegend beeld een stuk meer. Resultaat is dat het wattage welke op Plasma schermen wordt aangegeven niet het gemiddelde stroomverbruik is maar de maximale. Zo lijkt het net alsof een LCD van dezelfde grootte veel minder stroom verbruikt, als er echter een film wordt gekeken met weinig bewegend beeld dan is de Plasma juist de zuinigere van de twee. Tegenwoordig ontlopen het verbruik van LCD en Plasma elkaar niet meer zoveel, Plasma verbruikt in het algemeen ietsje meer maar niet meer het drama van vroeger.
Dan inbranden van Plasma. Als je vroeger maar lang genoeg hetzelfde stilstaande beeld op je Plasma scherm liet zien dan brandde het scherm in: je bleef hetzelfde beeld de rest van je leven op dit scherm als een soort overtrekpapiertje zien. Tegenwoordig zijn de Plasma schermen een stuk beter bestand tegen inbranden en wordt het contrast automatisch teruggebracht als het scherm voor langere tijd een stilstaand beeld detecteerd. Als extra optie hebben veel fabrikanten een "white wash" optie op hun plasma scherm om het beeld "schoon te wassen" van kortstandig naijlen van beelden.
Cijfertjes?
Als je online zoekt naar specificaties van schermen dan zullen de fabrikaten op alle mogelijke manieren proberen om jou over te halen hun scherm het beste te vinden. Hierbij worden op alle mogeljke manieren de cijfers gemanuipuleerd. Als beste voorbeeld hiervan laten fabrikanten graag de cijfers van het contrast zien, hoe hoger hoe beter, wat ze er echter niet bijvertellen is dat het dan gaat om het dynamische contrast. Dynamisch contrast is bij LCD schermen een manier om het normale contrast omhoog te schroeven door het scherm in filmpassages met veel licht meer op te laten lichten. Dit is geen probleem als er geen zwart op het scherm aanwezig is, als er echter vaak wordt gewisseld tussen donkere en lichte passages dan laat het scherm een zeer storend "pompend" effect zien. Meestal resulteerd dit in het uitzetten van het dynamische contrast zodat je weer terug bent bij het "native" contrast, de eigenlijk waarde.
Ook het al eerder genoemde effect van de verminderde resolutie van LCD schermen bij bewegend beeld zal je niet terugzien, men laat alleen de positieve cijfers zien.
Kijken naar verschillende reviews van schermen zal je al snel tot de volgende conclusie komen: de cijfertjes zijn leuk voor een eerste selectie maar zeggen eigenlijk weinig over de echte prestaties.
Kijken in de winkel?
Als je niet uit kan gaan van cijfers op internet dan zal je al snel geneigd zijn om naar de winkel te stappen om daar de TV's te gaan bekijken. Op zich is dit een prima idee om te kijken of het uiterlijk van de TV je aanstaat maar voor het direct vergelijken van de schermen is het eigenlijk nutteloos. In de winkel staan de schermen onder felle TL lampen en de fabrikanten hebben geleerd dat mensen sneller voor een superfel en aggresief afgesteld scherm kiezen dan voor een natuurlijk overkomend scherm, veel TV's hebben zelfs een zogenaamde "showroom" mode, een mode waarme je echt niet thuis TV wil kijken. Dan het beeldsignaal wat men in de showroom laat zien: over het algemeen is dit op z'n minst belabbert, men laat een slechte kwaliteit TV uitzending zien op alle schermen of sluit een DVD aan op alle schermen d.m.v. een ouderwets, analoog kabeltje met alle storing van dien. Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog te maken met technisch slecht geinformeerd winkelpersoneel die alleen maar getraint zijn in het aan jou verkopen van het scherm met voor hun de meeste marge.
Waar moet ik dan kijken?
Als alternatief zou je kunnen proberen als je een keuze wilt maken tussen een paar toestellen of de winkel voor jou een testopstelling maakt: normaal licht, TV's goed afgesteld op jouw thuissituatie, alles correct digitaal aangesloten op een goede digitale bron. Het hangt van de winkel en de gemoedstoestand van het personeel af of ze hier aan mee willen werken.
Wat ook kan is om te kijken naar jou thuissituatie en dan te zoeken naar persoonlijke ervaringen van andere mensen online ddie daarop aansluiten. Let hierbij wel op dat mensen die hun TV net hebben gekocht er zonder uitzondering positief over zijn en er ongeveer alles aan doen om hun aankoop te verdedigen, vaak tot het absurde toe.
Ook zijn er verschillende sites die goede reviews schrijven over schermen zoals http://www.hdtvtest.co.uk/. Helaas zijn er ook genoeg sites die leven van hun adverteerders en daar nogal van onder invloed staan, zo las ik laatst een vergelijk van HDMI kabels waarbij de reviewer de ene HDMI kabel duidelijk een levendiger beeld vond geven dan de ander, de arme man is blijkbaar niet op de hoogte van een digitaal signaal en wat eventuele ruisch daarmee doet of heeft dit onder druk van zijn adverteerders gedaan. Let dus goed op wat er op de sites staat en wie hun adverteerders zijn.
De beste oplossing echter is om op internet te zoeken naar fora waar gebruikers hun ervaringen delen over hun schermen. Hierin zie je snel waarom men voor een bepaald scherm heeft gekozen bij welke thuissituatie e.d. en kan je ook zien hoe de ervaringen zijn na een langere periode van bezit. Het hoeft dan niet eens om een speciefiek model te gaan maar ook hoe een merk zelf het doet, maken ze gemiddeld goede schermen? Hoe gaan ze om met problemen? Is er een goede range van schermen die ze maken waar ook voor jou een betaalbaar model tussen zit?
Het blijkt dat er tegenwoordig twee hoofdmoten zijn: LCD en Plasma. Beide hebben voor en nadelen en afhankelijk van jou situatie is de één of de ander de beste keus. Ik zal hier kort per type de huidige voordelen weergeven:
LCD
- Meer modelkeuze
- Meestal hogere resolutie
- Zijn verkrijgbaar in formaten kleiner dan 32"
- Hogere lichtopbrengst, dus beter bij fel licht
- Minder last van reflecties
- Beter contrast
- Betere kleurenweergave
- Kan sneller van beeld wisselen
- Grotere kijkhoek, van opzij bekeken wordt het beeld niet flets
Een van de belangerijke punten bij de keuze van een scherm is om naar de grootte en de resolutie van het scherm te kijken. Belangrijk hierbij is de kijkafstand tot de TV. Een TV die erg groot is maar een lage resolutie heeft kan irritant zijn als je er te dicht opzit, andersom heeft een hoge resolutie geen zin als je wat verder weg zit of als het scherm kleiner is. Hierin blijkt er een zogenaamde sweetspot te zitten qua grootte/resolutie van het scherm en de kijkafstand:

Zoals je kan zien in het diagram is bij een 50" TV pas verschil te zien tussen 1080p en 720p als je minder dan drie meter van de TV af zit.
Dan is er nog iets belangrijks om te vermelden en dat heeft te maken met de resolutie en de traagheid van LCD schermen. Een LCD scherm is heel goed in het weergeven van een stilstaand beeld maar relatief slecht in bewegend beeld. Als er veel beweging plaatsvind op een LCD scherm dan zal de resolutie drastisch lager worden, een Full-HD LCD scherm met een goede video engine zal dan terugvallen naar zo'n 600 beeldlijnen terwijl een slechte video engine er maar een magere 300 zal weergeven! Een Plasma heeft hier geen last van, dit heeft tot gevolg dat een HD ready Plasma bij bewegend beeld meer lijnen kan weergeven dan een Full-HD LCD scherm.
Licht, Contrast en kleuren
LCD's hebben het grote voordeel boven Plasma's dat ze bij fel licht beter presteren. Dit heeft met twee dingen te maken: ten eerste heeft een LCD een hogere lichtopbrengst en ten tweede hebben Plasma TV's een glasplaat die meer spiegelt dan bij een LCD, licht van lampen en ramen wordt dus meer weerkaatst bij een Plasma scherm.
Plasma schermen daarintegen hebben bij minder fel licht zoals in de avond of met vitrage voor de ramen (het hoeft niet echt donker te zijn) een rustiger beeld, dit heeft vooral te maken met het contrast: het verschil tussen zwart en wit. Van nature is het contrast van Plasma schermen stukken hoger dan LCD schermen. Als een LCD scherm dan ook nog gedimt moet worden in een donkerder ruimte om niet te fel over te komen dan gaat dat contrast nog een stuk verder omlaag. Dit kan in een flets beeld resulteren, alsof er een lichte grijze waas over het beeld zit.
Dan de kleuren. Bij een LCD scherm kunnen de kleuren er nogal uitknallen, dit komt door de eerdere genoemde hogere lichtopbrengst van LCD. De een vindt het prettig de ander houd meer van de kleuren van Plasma welke vaak als natuurlijker en voller worden omschreven.
Mythes
Over LCD en vooral Plasma heersen nogal wat mythes. Deze mythes komen voort uit het verleden waar beide technieken een stuk minder volwassen waren.
Bij LCD bijvoorbeeld was vroeger het contrast om te huilen om nog maar te zwijgen over de traagheid van het scherm. Je keek i.p.v. naar een flat screen naar een flets scherm en zodra er beweging was bleef het beeld er als een geest (ghost) achteraan huppelen. Tegenwoordig heeft LCD een volwassen contrast gekregen en de huidige video engines weten een stuk beter om te gaan met beweging. Met het relatief nieuwe LED backlighting gaat het contrast nog een stuk verder omhoog terwijl de productiekosten omlaag kunnen.
Dan Plasma. Plasma wordt heden ten dagen nog steeds geplaagd door het verleden, stroomverbruik en inbranden zijn hier de grote woorden.
Vroeger lustte de Plasma's en zeker de grotere wel een slokje stroom. Bovendien is er een bijzonder verschil tussen LCD en Plasma: een LCD scherm zal altijd hetzelfde verbruiken, of het beeld nou stilstaat of beweegd. Plasma daarintegen is bij een stilstaand beeld juist zuiniger dan LCD en verbruikt bij bewegend beeld een stuk meer. Resultaat is dat het wattage welke op Plasma schermen wordt aangegeven niet het gemiddelde stroomverbruik is maar de maximale. Zo lijkt het net alsof een LCD van dezelfde grootte veel minder stroom verbruikt, als er echter een film wordt gekeken met weinig bewegend beeld dan is de Plasma juist de zuinigere van de twee. Tegenwoordig ontlopen het verbruik van LCD en Plasma elkaar niet meer zoveel, Plasma verbruikt in het algemeen ietsje meer maar niet meer het drama van vroeger.
Dan inbranden van Plasma. Als je vroeger maar lang genoeg hetzelfde stilstaande beeld op je Plasma scherm liet zien dan brandde het scherm in: je bleef hetzelfde beeld de rest van je leven op dit scherm als een soort overtrekpapiertje zien. Tegenwoordig zijn de Plasma schermen een stuk beter bestand tegen inbranden en wordt het contrast automatisch teruggebracht als het scherm voor langere tijd een stilstaand beeld detecteerd. Als extra optie hebben veel fabrikanten een "white wash" optie op hun plasma scherm om het beeld "schoon te wassen" van kortstandig naijlen van beelden.
Cijfertjes?
Als je online zoekt naar specificaties van schermen dan zullen de fabrikaten op alle mogelijke manieren proberen om jou over te halen hun scherm het beste te vinden. Hierbij worden op alle mogeljke manieren de cijfers gemanuipuleerd. Als beste voorbeeld hiervan laten fabrikanten graag de cijfers van het contrast zien, hoe hoger hoe beter, wat ze er echter niet bijvertellen is dat het dan gaat om het dynamische contrast. Dynamisch contrast is bij LCD schermen een manier om het normale contrast omhoog te schroeven door het scherm in filmpassages met veel licht meer op te laten lichten. Dit is geen probleem als er geen zwart op het scherm aanwezig is, als er echter vaak wordt gewisseld tussen donkere en lichte passages dan laat het scherm een zeer storend "pompend" effect zien. Meestal resulteerd dit in het uitzetten van het dynamische contrast zodat je weer terug bent bij het "native" contrast, de eigenlijk waarde.
Ook het al eerder genoemde effect van de verminderde resolutie van LCD schermen bij bewegend beeld zal je niet terugzien, men laat alleen de positieve cijfers zien.
Kijken naar verschillende reviews van schermen zal je al snel tot de volgende conclusie komen: de cijfertjes zijn leuk voor een eerste selectie maar zeggen eigenlijk weinig over de echte prestaties.
Kijken in de winkel?
Als je niet uit kan gaan van cijfers op internet dan zal je al snel geneigd zijn om naar de winkel te stappen om daar de TV's te gaan bekijken. Op zich is dit een prima idee om te kijken of het uiterlijk van de TV je aanstaat maar voor het direct vergelijken van de schermen is het eigenlijk nutteloos. In de winkel staan de schermen onder felle TL lampen en de fabrikanten hebben geleerd dat mensen sneller voor een superfel en aggresief afgesteld scherm kiezen dan voor een natuurlijk overkomend scherm, veel TV's hebben zelfs een zogenaamde "showroom" mode, een mode waarme je echt niet thuis TV wil kijken. Dan het beeldsignaal wat men in de showroom laat zien: over het algemeen is dit op z'n minst belabbert, men laat een slechte kwaliteit TV uitzending zien op alle schermen of sluit een DVD aan op alle schermen d.m.v. een ouderwets, analoog kabeltje met alle storing van dien. Als klap op de vuurpijl krijg je ook nog te maken met technisch slecht geinformeerd winkelpersoneel die alleen maar getraint zijn in het aan jou verkopen van het scherm met voor hun de meeste marge.
Waar moet ik dan kijken?
Als alternatief zou je kunnen proberen als je een keuze wilt maken tussen een paar toestellen of de winkel voor jou een testopstelling maakt: normaal licht, TV's goed afgesteld op jouw thuissituatie, alles correct digitaal aangesloten op een goede digitale bron. Het hangt van de winkel en de gemoedstoestand van het personeel af of ze hier aan mee willen werken.
Wat ook kan is om te kijken naar jou thuissituatie en dan te zoeken naar persoonlijke ervaringen van andere mensen online ddie daarop aansluiten. Let hierbij wel op dat mensen die hun TV net hebben gekocht er zonder uitzondering positief over zijn en er ongeveer alles aan doen om hun aankoop te verdedigen, vaak tot het absurde toe.
Ook zijn er verschillende sites die goede reviews schrijven over schermen zoals http://www.hdtvtest.co.uk/. Helaas zijn er ook genoeg sites die leven van hun adverteerders en daar nogal van onder invloed staan, zo las ik laatst een vergelijk van HDMI kabels waarbij de reviewer de ene HDMI kabel duidelijk een levendiger beeld vond geven dan de ander, de arme man is blijkbaar niet op de hoogte van een digitaal signaal en wat eventuele ruisch daarmee doet of heeft dit onder druk van zijn adverteerders gedaan. Let dus goed op wat er op de sites staat en wie hun adverteerders zijn.
De beste oplossing echter is om op internet te zoeken naar fora waar gebruikers hun ervaringen delen over hun schermen. Hierin zie je snel waarom men voor een bepaald scherm heeft gekozen bij welke thuissituatie e.d. en kan je ook zien hoe de ervaringen zijn na een langere periode van bezit. Het hoeft dan niet eens om een speciefiek model te gaan maar ook hoe een merk zelf het doet, maken ze gemiddeld goede schermen? Hoe gaan ze om met problemen? Is er een goede range van schermen die ze maken waar ook voor jou een betaalbaar model tussen zit?
Comment