Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Verplicht werken

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Verplicht werken

  Werklozen moeten elk werk accepteren
  Uitgegeven: 4 maart 2009 09:14
  Laatst gewijzigd: 4 maart 2009 09:14

  AMSTERDAM - Werklozen met een WW-uitkering moeten na twaalf maanden iedere baan die zij aangeboden krijgen accepteren.

  Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter dit wetsvoorstel van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Piet Hein Donner (CDA), bleek dinsdagavond tijdens een debat.

  Met het voorstel hoopt Donner vijfduizend werklozen per jaar aan het werk te krijgen. Er wordt op 10 maart over het plan gestemd.

  Niet gelukkig

  Een van de gevolgen van het voorstel is dat werklozen ook werk moeten aannemen dat onder hun opleidingsniveau ligt. Een aantal Kamerleden gaf aan te vrezen dat mensen niet gelukkig worden van een baan die niet bij hun opleidingniveau past.

  Zo voorspelde SP-Kamerlid Paul Ulenbelt dat straks een ingenieur de tram bestuurt. Donner vindt echter dat na twaalf maanden WW ieder aanbod passend is.

  Aanvullen

  Verdient een werkloze met zijn nieuwe baan minder dan hij aan uitkering binnenkreeg, dan vult de overheid het inkomen van de werkloze aan. De partij van de minister vindt dat het voorstel overigens zelfs nog verder mag gaan.

  CDA-Kamerlid Eddy van Huijm wil dat werklozen al na zes maanden WW elke baan moeten accepteren.
  http://www.nu.nl/economie/1926797/we...ccepteren.html

  Ben wel benieuwd wat de Gummerts hiervan vinden?
  Iedereen heeft recht op mijn mening!

 • #2
  Donner vindt echter dat na twaalf maanden WW ieder aanbod passend is.
  Verdient een werkloze met zijn nieuwe baan minder dan hij aan uitkering binnenkreeg, dan vult de overheid het inkomen van de werkloze aan.
  Tja, als 'we' vinden dat iedereen aan het werk moet, dan krijg je dit. Of dat goed of slecht is? Imho heeft iedereen onbeperkt recht op een bijstand uitkering, maar dit is irt de (de zelf collectief opgebrachte) WW.
  Je hebt een jaar om iets anders te vinden, lukt dat niet moet je iets gaan doen waar je eigenlijk geen zin in het, anders had je dat al gevonden immers, en wordt je daar niet blij van, moet je dus wat anders zoeken. Ach is dat zo een gek idee?

  Dat aanvullen, uit welke pot komt dat eigenlijk en hoe lang blijft dat zo?
  Blij eindelijk van de over-the-top-banking-ict-consultancy-baan verlost te zijn door het beursfaillissement van de toko belandt 'Kees' in de WW. Na een jaar 'bijtanken' krijgt Kees een baan opgedrongen in de plantsoenendienst. Dat bevalt Kees uitstekend, lekeer in de buitenlucht een beetje OH-en en schofelen. Zijn inkomsten worden op peil gehouden en zo komt het dat Kees 10x zo veel verdient als zijn naaste collega's.
  fka v164

  Comment


  • #3
   ww-uitkering is al gemaximeerd hoor ;-)
   Het is verontrustend dat de enige zekerheid in ons leven (dat we doodgaan) nog steeds niet empirisch is bewezen voor iedereen.
   Het licht aan het einde van de tunnel is een aanstormende trein

   Comment


   • #4
    Ha, die Gummers;

    Dit gaat leiden tot een verschraling van de kwaliteit van het aanbod aan ww'ers. Ga maar na; goed opgeleiden zijn in het algemeen beter bemiddelbaar en zullen sneller het tomatenplukkersbestaan verwisselen voor een beter passend aanbod. In hun plaats misschien weer tijdelijk een andere middellangdurig dure werkloze. Voor degenen die op dit soort baantjes aangewezen zijn worden de kansen dus alleen maar kleiner. Bijkomend 'voordeel' is dat al die dure gasten na een tussenbaantje makkelijker een minder betaalde baan op of in de buurt van hun kennis- & ervaringsniveau zullen (moeten) aanvaarden. Goed ook voor de ww-pot; al die jaren als goedbetaalde werknemer flink premie betaald, dan snel het eerste de beste kl0tebaantje opvullen en daarna minder kritisch zijn op de volgende 'echte' baan en dus korter in de ww. McJob, anyone?
    Scherven brengen gelul.

    Comment


    • #5
     Oorspronkelijk geplaatst door v164 Bekijk bericht

     Dat aanvullen, uit welke pot komt dat eigenlijk en hoe lang blijft dat zo?

     De WW duurt maximaal 38 maanden geloof ik. Minus die 12 maanden waarna men gedwongen wordt te werken zou dat dus 26 maanden zijn dat het salaris wordt aangevuld tot 70% van het salaris van voordat je de WW indraaide.
     Iedereen heeft recht op mijn mening!

     Comment


     • #6
      Dan is het een bezuiniging en niet een manier om mensen weer aan het werk te krijgen.
      fka v164

      Comment


      • #7
       Geelhoed komt bij het UWV omdat zijn contract binnen een maand afloopt en nog niets anders gevonden heeft. "Tja meneer, om eerlijk te zijn zijn we er niet voor u, maar voor het MBO."

       Nu snap ik best dat die mensen meer hulp nodig hebben en dat hoger opgeleiden net als ik zelf wel een baan kunnen vinden, maar met zulke maatregelen lijkt het me dat het CWI/UWV ook beter hun best mag doen.
       $ (cat - 2>&1 ) > /dev/null

       Comment


       • #8
        Goh, is er in 20 jaar niets veranderd:

        1-9-1989 Steven komt bij Arbeidsbureau
        "ik ben net afgestudeerd en heb nog geen baan."
        "Goh, gestudeerd zegt u? Daar doen we eigenlijk niets voor, is het een HBO? O, WO, nee daar hebben we echt helemaal niets voor."
        "Nou dat geeft niet hoor, ik begin op 13 oktober bij mijn eerste baan."
        "O gelukkig, we hebben namelijk helemaal geen ervaring met hoog opgeleiden .... U heeft al een baan zegt u? Waarom komt u dan hier?"
        "Ja, voor een uitkering moet ik me bij u inschrijven."
        "Maar wij hebben helemaal niets voor hoog opgeleiden."
        .....
        Enfin 10 minuten later ingeschreven als werkzoekende, door naar TopStart, zelfde verhaal - terwijl TopStart was voor de hoger opgeleide - na een goed uur met een wanhopige intercedent die zich afvroeg of hij in de komende 6 weken iets kon vinden voor minder dan 6 weken - door naar het GAK en uitkering aangevraagd.
        Halve dag werk voor 1800 gulden (anderhalve maand uitkering), wat dus rianter was dan een volledige basisbeurs. Hoezo werd/wordt je gestimuleerd om door te studeren?
        Het is verontrustend dat de enige zekerheid in ons leven (dat we doodgaan) nog steeds niet empirisch is bewezen voor iedereen.
        Het licht aan het einde van de tunnel is een aanstormende trein

        Comment


        • #9
         Is toch oud nieuws, of vergis ik me nu?

         *zoekt*

         Ja dus. http://www.gummen.org/forum/showthread.php?t=491
         Op dag 8 schiep God de tie-wrap en de duct tape. En God keek en zag dat het goed was.

         Comment


         • #10
          Ik zie het zo:

          Donner en Co zien ook dat er een verschrikkelijk grote groep aan zit te komen die straks aanspraak gaat maken op een WW uitkering. Elke maand vliegen er duizenden uit en er wordt al gesproken over 700.000 werklozen straks. 700.000 die aanspraak gaan maken op een dure uitkering. Dat gaat serieus geld kosten.

          De mensen wijsmaken dat de W.W. periode terugbrengen van 38 naar 19 maanden goed voor hen is gaat niet lukken. Hier is reeds een balonnetje over opgelaten en dat riep te veel weerstand op. Geen meerderheid en kost te veel stemmen. Het lukte niet om dat zo te brengen dat de mensen geloofden dat het goed voor hen is.

          Dan maar mensen verplicht aan het werk zetten. Zo'n maatregel kan wel zo verpakt worden dat de mensen geloven dat het goed voor hen is. Bovendien zal zo'n maatregel zÚker aanslaan bij mensen die nÝet voor hun baan vrezen.
          Iedereen heeft recht op mijn mening!

          Comment


          • #11
           Ik geloof ook niet dat er wat op tegen is. Er zijn *altijd* vacatures, ook als er vette werkloosheid is. Dan vind ik het best te begrijpen dat je na 6 maanden/12 maanden ww maar weer eens wat gaat doen.

           Geelhoed, ga je dan tegen die beroepsplantsoenschoffelaars waar je straks tussenloopt ook te pas en vooral te onpas vertellen hoe ontzettend dom zij zijn en hoe ontzettend slim jij bent? Knot kan wel hosten. :)
           You know that reality is immaterial

           Comment


           • #12
            Oorspronkelijk geplaatst door brun Bekijk bericht
            Is toch oud nieuws, of vergis ik me nu?

            *zoekt*

            Ja dus. http://www.gummen.org/forum/showthread.php?t=491
            Toen was het nog een voorstel. Nu wordt er dus met man en macht aan gwerkt om dit op tijd door de kamer heen te krijgen.
            Iedereen heeft recht op mijn mening!

            Comment


            • #13
             Niet onder de indruk van deze maatregel, die trouwens als decennialang wordt geentertained. Ik denk dat op deze manier er kans bestaat dat je voor krapte gaat zorgen aan de onderkant van de arbeidsmarkt - lees: de makkelijke baantjes (wel weer goed voor je Turks/Marokkaans/Pools).

             Ik heb ook nog niet gehoord hoe men dit denkt te controleren of te handhaven. Gaat het UWV je helpen een (simpele) baan te zoeken? Of worden het weer gouden tijden voor de reintegratiemarkt?

             If so, dan zeg ik morgen m'n baan nog op en ga m'n bedrijfje weer opstarten ;-)
             Belly-flopping naked in a pool of yellow sweat, screaming "Jackass" with a wet cigarette

             Comment


             • #14
              Oorspronkelijk geplaatst door SchnitzelStephan Bekijk bericht
              Geelhoed, ga je dan tegen die beroepsplantsoenschoffelaars waar je straks tussenloopt ook te pas en vooral te onpas vertellen hoe ontzettend dom zij zijn en hoe ontzettend slim jij bent?
              dan?
              $ (cat - 2>&1 ) > /dev/null

              Comment


              • #15
               Laten ze hier ook maar eens iets aan doen dan, en die wachtgelden moeten ze ook afschaffen.

               'Snel sollicitatieplicht voor oud-politici'
               Uitgegeven: 1 maart 2009 15:03

               DEN HAAG - De SP wil dat oud-politici snel een sollicitatieplicht krijgen. De partij geeft het kabinet vier weken de tijd om dat in een spoedwet te regelen.
               Ligt er binnen een maand geen wetsvoorstel op tafel, dan zal de SP zelf een initiatiefwet indienen.

               Dat heeft Tweede Kamerlid Ronald van Raak zondag aangekondigd. Hij wil zo snel mogelijk een einde maken aan de huidige praktijk, waarin ex-politici een periode wachtgeld krijgen zonder dat ze hoeven te solliciteren naar een andere baan.

               ''Als mensen een werkloosheidsuitkering krijgen, moeten zij verplicht solliciteren. Politici hoeven dat niet en dat moeten we snel veranderen'', aldus Van Raak.

               Naast de sollicitatieplicht voor oud-politici gaat het onder meer om een versobering van de wachtgeldregeling van zes tot vier jaar.
               http://www.nu.nl/algemeen/1925352/sn...-politici.html

               Comment


               • #16
                Dus begrijp ik 't goed? Iemand betaald al 25 jaar aan ww-premies, raakt door toedoen van graaiende kutzakken z'n baan kwijt, vindt onmogelijk een baan in deze tijden en wordt vervolgens maar gedwongen om elk kutbaantje aan te nemen zodat mr. Donner weer z'n financien recht kan trekken?

                Wat een sukkel.
                All you need to remember is the number '70' .

                Comment


                • #17
                 Oorspronkelijk geplaatst door CWATR Bekijk bericht
                 Dus begrijp ik 't goed? Iemand betaald al 25 jaar aan ww-premies,
                 Oh, jij dacht nog dat je voor je eigen toekomstige WW aan het betalen was...
                 $ (cat - 2>&1 ) > /dev/null

                 Comment


                 • #18
                  Men brengt in Den Haag de maatregel alsof mensen gebaat zouden zijn bij het zo snel mogelijk weer aan het werk gaan, welk werk dan ook. Ik zie eerlijk gezegd absoluut niet in hoe, pak 'm beet, een ontslagen project manager er bij gebaat is om straks gedwongen stekkies te gaan potten in de kassen. Eerlijk gezegd heb ik eerder het idee dat men peuken schijt in Den Haag omdat er een verschrikkelijk grote golf mensen aan zit te komen die straks aanspraak gaan maken op hun WW-rechten. Kan ik begrijpen, maar zeg dan eerlijk dat dit soort maatregelen dßßrom genomen worden en hang geen slap lulverhaal op over hoe de mensen daarbij gebaat zouden zijn.
                  Iedereen heeft recht op mijn mening!

                  Comment


                  • #19
                   ^ eens met stupid. Ik zie ook niet hoe dit ook maar iets oplost. Mensen die niet gemotiveerd zijn om bepaald soort werk te doen lijkt me zelfs contra-productief. En dan ook nog eens voor minder dan je eventuele uitkering, waar velen inderdaad jaren aan hebben bijgedragen. Maar gek genoeg kan je zo'n maatregel van dit kabinet nu net wel weer verwachten. Het zijn nou niet wat je noemt erg verlichte gasten in dit kabinet.
                   Tegenwoordig kennen de mensen de prijs van alles en de waarde van niets - Oscar Wilde

                   Comment


                   • #20
                    Aan de slag dat langharig werkschuw tuig, zeg ik!

                    Genuanceerd: Tja, gewoon een ordinaire bezuiniging op de door de werkenden opgebrachte pot met WW premie uiteraard. Die overigens zo vol zat dat de WW premie per 1-1-09 blijkbaar opgeschort kon worden. Prima, beleid weer (van Bakkellende XXI of waar zitten we inmiddels?)
                    ---------------------------
                    Lullen gaat beter dan rijden.

                    Comment


                    • #21
                     Oorspronkelijk geplaatst door geelhoed Bekijk bericht
                     Oh, jij dacht nog dat je voor je eigen toekomstige WW aan het betalen was...


                     Nee hoor...inmiddels weten we allemaal dat het er zˇ eerlijk allang niet meer aan toe gaat.

                     Ben ik nou helemaal gek geworden: je moet je premie betalen en als je ooit ergens onverhoopt aanspraak op dient te maken moet je blij zijn als je nog genoeg beurt om te kunnen vreten....(liefst niet te lang want da's te duur).

                     Als bio-robot moet je zo snel mogelijk weer deelnemen aan het arbeidsproces zodat je de staat geld oplevert ipv geld kost!

                     Zo begrijp ik het beter, niet GH?
                     All you need to remember is the number '70' .

                     Comment


                     • #22
                      Afgezien van de 'verkeerde motivatie opgave': wat is er zo fout aan?


                      Waarom, als je zo hoog opgeleid bent dat er gewoon voor jouw specialisme geen werk is op dat moment, kan je die periode niet overbruggen met lager geschoold werk (en dat hoeft dan niet eens meteen bollenpellen te zijn, dat kan ook 'hoger' werk zijn).

                      Of zijn we net als GH allemaal zo veel beter dan andere mensen met misschien een wat lager IQ (of mindere kansen) dat we wel als mensen allemaal gelijk zijn, maar dan wel zelf net even gelijker dan anderen?

                      Wordt het salaris nog aangevuld tot 70% van het oude niveau ook. Volle pollen met je 5 serie het westland in hoeken om te gaan bollenpellen voor 3x modaal (nouja, 70% daarvan), daar moet je toch de humor van inzien?

                      Comment


                      • #23
                       Allemaal leuke plannen die daar op het Binnenhof gesmeedt worden, maar ik geef je op een briefje dat het niet gaat werken. Zoals ik in het door Brun al gelinkte draadje van vorige zomer aangaf. Zie als "hoger opgeleide" maar eens aan een mindere baan te geraken, nog los van de leeftijd. Weinig werkgevers die je willen hebben omdat je geen blijvertje bent. Een beetje continu´teit in zijn personeelsbestand wil hij toch nog wel hebben.

                       Stel dat ik als 53 jarige straks thuis kom te zitten. Dan zitten ze echt niet op mij te wachten. Net als PACO heb ik ervaring in de re´ntegratie (als consulent en jobhunter) en vergeet het maar. Je krijgt die oudjes, hoe goed ze ook kunnen zijn, niet onder de pannen.

                       Gewoonweg een onbezonnen panieksprong. Laat die gasten maar in de Hofvijver springen. Koelen ze misschien eens af.

                       Comment


                       • #24
                        @MIOB

                        Hoe hoog is jouw WW-uitkering?
                        De hoogte van jouw WW-uitkering is 70 procent van jouw laatstverdiende salaris. Bijvoorbeeld: als je 3.000,- euro (bruto) per maand verdient, dan is jouw WW-uitkering 2.100,- euro (bruto) per maand. Let wel: de WW-uitkering kent een maximum van 2.550,- per maand. Dat betekent : als je meer verdient dan 3.650,- per maand, dan zal jouw WW-uitkering nooit hoger zijn dan het maximum van 2.550,- euro per maand.
                        Dusseuh 70% van je 3 keer modaal kun je mooi in je reet douwen.
                        http://content.monsterboard.nl/1769_nl_p1.asp

                        Comment


                        • #25
                         Olle, ik was bekend met het maximum van de ww-uitkering. Da's ginne vetpot!

                         Waarom wordt er dan geen maximum aan de premie toegekend?

                         Wel erg krom, he!
                         All you need to remember is the number '70' .

                         Comment


                         • #26
                          Oorspronkelijk geplaatst door CWATR Bekijk bericht
                          Olle, ik was bekend met het maximum van de ww-uitkering. Da's ginne vetpot!

                          Waarom wordt er dan geen maximum aan de premie toegekend?

                          Wel erg krom, he!
                          Zodat bovenmodale lutsers als wij lekker die WW-pot mogen spekken om daarna maar een schijntje te mogen vangen. Je zou eigenlijk alleen maar premie moeten betalen tot de maximaal uitkeerbare premie.

                          @MIOB, je maakt een denkfout: mensen zijn niet gelijk aan elkaar, maar gelijkwaardig. Het heeft geen zin om iemand die een flinke job heeft gehad opeens in werk te douwen waar hij - naast de schrale beloning - ook nog eens totaal niet ten volle benut en doodongelukkig wordt. Daarbij houd je een andere laaggeschoolde werkloze van een baan af die meer bij hem past (en waar hij misschien ook nog in door zou kunnen stromen).
                          Belly-flopping naked in a pool of yellow sweat, screaming "Jackass" with a wet cigarette

                          Comment


                          • #27
                           Ik ben van mening dat jij hier juist een denkfout maakt, ik heb als hoog opgeleide met enige regelmaat simpel werk gedaan (vuilnisman, lopende band, assemblage, dat soort).

                           Demnk je dat als je 'dom' bent, dat aan een lopende band staan, steeds alleen maar schroefjes vastdraaiend minder saai is? Sterker nog, ik durf te beweren dat het veel frustrerender is, ik stond daar in de wetenschap dat ik beter kÓn en dat ik dsu kans heb op wat beters, die mensen die daar staan die wÚten dat ze nooit iets anders gaan doen, die hebben uitzicht op 47 jaar lopende band werk. Geloof me, dat is erger.

                           En dat je mensen van het werk houdt? Toegegeven, ik ken de situatie nu op dit moment niet, maar iig tit zeer kort geleden was er op heel veel plekken nog een enorm tekort aan ongeschoolde werkers, waarom denk je dat al die polen hierheen kwamen?

                           Wat jij zegt, dat als je als hoogopgeleide snel gefrusfrusteerd zou raken door het werken onder je niveau en daar ok naar betaald wordt, dßßr moeten we vanaf, dat is geelhoediaans, je ergens te goed voor voelen, je bent werkeloze man, verdomme. Omdat jij je te goed voelt om wat zoiets te doen tot je wat beters gevonden hebt moet ik een groter deel van mijn salaris afstaan? Onzin.                           Overigens kan ik me niet voorstellen dat je als hoogopgeleide erg gelukkkig wortd van thuis stil zitten.                           Dat van die 70% wist ik niet, maar verandert eigenlijk niets aan het verhaal.

                           Comment


                           • #28
                            Kunnen die wachgeldexministers ook tomaten gaan plukken? Het lijkt mij beter om ergens de vloeren te gaan vegen dan thuis te blijven zitten. Wellicht word je hoofdvoerenveger en later vloerenvegermanager. Als je eenmaal ergens zit en je hebt ambitie komen de mogelijkheden wel lijkt me.
                            Kawa Versys 2010 MX-5 nc White up!

                            Comment


                            • #29
                             Enige nadeel dat ik kan bedenken is dat je dan geen tijd meer hebt te solliciteren naar een functie op je niveau als je de chef van de rode kersenafdeling in de keuken van de lokale V/D Valk bent gworden.

                             Echter,

                             Ik vind het een best idee.

                             Van mij mag iemand die 100k verdiende, eruit gaat en terug valt naar 70% gewoon 30% bijverdienen zonder gekort te worden.

                             Echter met een sollicitatieplicht dus elke week een dag onbetaald verlof om te solliciteren. En dat gaan we dan ook eens echt checken.

                             E
                             يوم واحد لا ضحك هو ليس يوم واحد عاش. :-)

                             Comment


                             • #30
                              Oorspronkelijk geplaatst door NoTVR Bekijk bericht
                              Kunnen die wachgeldexministers ook tomaten gaan plukken? Het lijkt mij beter om ergens de vloeren te gaan vegen dan thuis te blijven zitten. Wellicht word je hoofdvoerenveger en later vloerenvegermanager. Als je eenmaal ergens zit en je hebt ambitie komen de mogelijkheden wel lijkt me.

                              Dat valt heel erg tegen. Vraag eens aan Ducatist op dit forum bijvoorbeeld eens hoeveel kans hij zijn werknemers geeft......


                              Maar eens met je statement over die minsisters, dat is helemaal van de zotte natuurlijk.

                              Comment


                              • #31
                               Over leeftijd
                               Ik heb net een oude baas van 71 aangenomen (!!!)
                               Ziet eruit als 50 en is bijzonder vitaal.
                               Vraagt een schijntje en we zetten hem volle bak weg als interim.
                               Werkt omdat hij het leuk vindt, niet voor de centen.
                               Echter uiterst akelig slim heerschap waar je echt last mee krijgt als je je zaken niet op orde hebt.........
                               In de detachering maakt de leeftijd niet zoveel uit natuurlijk.
                               E
                               يوم واحد لا ضحك هو ليس يوم واحد عاش. :-)

                               Comment


                               • #32
                                Oorspronkelijk geplaatst door MIOB Bekijk bericht
                                ik heb als hoog opgeleide met enige regelmaat simpel werk gedaan (vuilnisman, lopende band, assemblage, dat soort).
                                In je studententijd zeker?

                                MIOB, neem van mij aan dat het allemaal niet zo zwart wit is. Het hele gedoe dat nu door Donner is gelanceerd heeft niks meer of minder te maken dan met snijden in de uitkeringen en te zorgen dat het tekort niet groter wordt. Hoe kan men nu, in een tijd dat er bij bosjes werkelozen vallen (en dan ook nog in grote getale op minder dan HBO nivo) verwachten dat mensen werk vinden. Als productiebedrijven gaan saneren of naar het buitenland verdwijnen dan zijn toch al plaatsen verdwenen voor LBO'ers en MBO'ers? Hoe kun je verwachtten dat mensen mindere banen aannemen als die banen er zelfs niet zijn?

                                Dat er, zoals TSM aangeeft, goed gecontroleerd moet worden, sta ik volledig achter. In het verleden werd daar door zowel de sociale diensten als het UWV veel te slordig mee omgegaan. Ja, de mensen die geen grote bek hadden en soms uit onwetendheid fout gingen, die werden aangepakt. Maar de grootbekken? Daar durfde vaak geen enkele sociaal rechercheur op af.

                                Comment

                                Working...
                                X