Aankondiging
Collapse
No announcement yet.
Europese Grondwet
Collapse
X
-
Die grondwet (ow nee, dat verdrag) wordt er tóch wel doorheen gedrukt.
Ben wel héél benieuwd hoe Balkenende deze "Nee" weer gaat uitleggen.
Nederland had ook "Nee" gestemd, maar Balkendende heeft inmiddels het verdrag tóch getekend, maar niemand in Nederland protesteerde en het CDA is nog stééds de grootste partij en Balkenende nog steeds PM.
We verdienen niet beter.Iedereen heeft recht op mijn mening!
Comment
-
Jongens, zit toch niet zo te zeiken, wie van ons hier WEET waar wij het nu over hebben? Het verdrag is echt niet zo slecht hoor, daar staan best goede dingen in.
Altijd dat gejank, alsof de grondwet aan de kant wordt geschoven, onzin..., of denk je misschien dat de 2e kamer hier beter is dan Brussel? Hoop het niet..."Bork Bork Bork!" - Swedish Chef
Comment
-
Oorspronkelijk geplaatst door Henk Bekijk berichtJongens, zit toch niet zo te zeiken, wie van ons hier WEET waar wij het nu over hebben?
Verder laat ik het aan Kiwi over, die heeft er vaker over nagedacht hoe je dat goed verwoordt.
Verder is het vrij simpel. Als ze het in den haag allemaal zo graag willen, is het naar alle waarschijnlijkheid niet in ONS voordeel. Daar is de laatste decennia geen speld tussen te krijgen, lijkt me.Last edited by SchnitzelStephan; 13-06-08, 15:05.You know that reality is immaterial
Comment
-
Ja maar ik WIL graag 52% belasting betalen die dan deels naar Franse stakende boeren gaat! :)Mini Cooper Clubman
"I left in love, in laughter, and in truth and wherever truth, love and laughter abide, I am there in spirit." - William Melvin Hicks
"Jasper val dood." - RH
Comment
-
Oorspronkelijk geplaatst door Eddieee Bekijk bericht52%?!? Oh wacht, da's zeker voor mensen die wel een sofi-nummer hebben. :cool:
*probeert ook mee te doen met politiek geneuzel*Het is er wel en je ziet het nu ook iets beter
Comment
-
Oorspronkelijk geplaatst door Jasper Bekijk berichtJa maar ik WIL graag 52% belasting betalen die dan deels naar Franse stakende boeren gaat! :)
Maar goed, over dat verdrag van Lissabon kan ik heel kort zijn: een grondwet die, zelfs voor specialisten, niet leesbaar is, is niet bruikbaar.
En dus moet dat verdrag (dat de facto Nederland tot provincie van Europa maakt) zsm de prullenbak in. Samenwerken in EU-verband is prima, jezelf ondergeschikt maken aan Brussel is dat niet. Zeker niet als je weet dat er vrijwel geen democratische controle mee gemoeid is, in Brussel, want het EU parlement is ongeveer even machtig als het parlement van Zimbabwe of Irak.Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others
Comment
-
Nadat we "nee" zeiden tegen de grondwet noemde men het simpelweg "verdrag" en zie daar, vervolgens was het niet meer nodig om onze goedkeuring via een herstemming te vragen.
Nu er ook "nee" is gezegd na het tot verdrag te hebben hernoemd wil men ineens wél een herstemming. Ik zou bijna zeggen, mogen we in Nederland en Frankrijk dan ook misschien herstemmen over het verdrag?
Ik gok er trouwens op dat ze het straks ipv Europees Verdrag gewoon "Europese Overeenkomst" of zoiets gaan noemen en dan alsnog met zijn allen, inclusief de Ieren, naar Lissabon vliegen om het te ondertekenen.
Een zooitje Europagezinde politici die stug volharden in het schofferen van 61,6% van de stemgerechtigde Nederlanders door te doen alsof hun "nee" een uiting van volkse onwetendheid was in plaats van te accepteren dat er kennelijk mensen rondlopen met andere ideeen over de vorm en inhoud van een verenigt Europa.
Naar mijn mening hebben de meeste mensen net als ik eigenlijk géén problemen met een verenigt Europa zoals dat was vóórdat er in een overdonderend tempo bijna 2x zoveel lidstaten werden toegevoegd. Lidstaten waarvan sommigen kwa omgangsvormen mijlenver van ons af staan. Het feit dat het de heren europpolitici momenteel geen ééns lukt om op Europees niveau consenses te bereiken over voor ons iets zelfsprekends als de gelijke rechten voor homo's onderstreept dit m.i..
In dat licht gezien vind ik het getuigen van een enorme arrogantie om vervolgens het hele gebeuren praktisch ongewijzigd maar dan onder een andere naam er door te drukken onder het mom van dit te doen om ons te beschermen tegen de catastrofale gevolgen van ons "nee" die wij kennelijk niet kunnen inschatten.
Ach, zolang we dezelfde heren die hier aan meewerken elke 4 jaar wéér verkiezen, verdienen we misschien niet beter.Iedereen heeft recht op mijn mening!
Comment
-
Dat de argumenten vóór het verdrag van Lissabon ongeveer even groot zijn als de argumenten tégen, daar ben ik het wel mee eens. Hadden we in het andere draadje (waar is dat gebleven trouwens?) ook al. Dus die discussie is wat mij betreft wel dood.
Maar waar ik dus serieus pissig om word, is dat de meeste Ieren dat verdrag vooral hebben afgewezen omdat het verdrag volgens hun zienswijze te veel van hun soevereiniteit naar Europa overhevelt. Dat waren tenminste de grote NEE-argumenten in de campagne en tijdens interviews.
En dat vind ik verdomd hypocriet voor een land dat twintig jaar geleden nog een achtergebleven, straatarm boerenland was, en die status alléén heeft kunnen overwinnen dankzij de tientallen miljarden aan subsidies die de EU ze gratis en voor niks in de hand heeft gedrukt. Toen was Europa helemaal tof. En nu willen ze d'r ineens niet meer zoveel mee van doen hebben. Jaja.Op dag 8 schiep God de tie-wrap en de duct tape. En God keek en zag dat het goed was.
Comment
-
Oorspronkelijk geplaatst door brun Bekijk berichtDat de argumenten vóór het verdrag van Lissabon ongeveer even groot zijn als de argumenten tégen, daar ben ik het wel mee eens. Hadden we in het andere draadje (waar is dat gebleven trouwens?) ook al. Dus die discussie is wat mij betreft wel dood.
Maar waar ik dus serieus pissig om word, is dat de meeste Ieren dat verdrag vooral hebben afgewezen omdat het verdrag volgens hun zienswijze te veel van hun soevereiniteit naar Europa overhevelt. Dat waren tenminste de grote NEE-argumenten in de campagne en tijdens interviews.
En dat vind ik verdomd hypocriet voor een land dat twintig jaar geleden nog een achtergebleven, straatarm boerenland was, en die status alléén heeft kunnen overwinnen dankzij de tientallen miljarden aan subsidies die de EU ze gratis en voor niks in de hand heeft gedrukt. Toen was Europa helemaal tof. En nu willen ze d'r ineens niet meer zoveel mee van doen hebben. Jaja.
Comment
-
Of de tegenstanders nu een (voor ons) acceptable reden hebben of niet....de "gekozen vertegenwoordigers" hebben de uitslag van een referendum te respecteren. Wat er in NL is gebeurd is ronduit schandalig: op achterbakse wijze toch bepaalde wijzigingen doordrukken.
Enne: er is hier he-le-maal niemand die precies in de politieke kristallen bol kan kijken WAAROM men er die wijzigingen er zo graag doorheen drukt.
Enne 2: ook de Ierse politici zullen wel een omweg verzinnen om die Grondwet/Verdrag erdoor te duwen. Ben het trouwens met Brun eens dat de Ieren buitenproportioneel hebben kunnen profiteren van eu-subsidies.
De eigenschappen van volksvertegenwoordigers in NL verschillen heus niks van die van de ierse volksvertegenwoordigers (ook die denken alleen aan hun eigenbelang en verloochenen het volk dat hun gekozen heeft).All you need to remember is the number '70' .
Comment
-
Oorspronkelijk geplaatst door brun Bekijk berichtEn dat vind ik verdomd hypocriet voor een land dat twintig jaar geleden nog een achtergebleven, straatarm boerenland was, en die status alléén heeft kunnen overwinnen dankzij de tientallen miljarden aan subsidies die de EU ze gratis en voor niks in de hand heeft gedrukt. Toen was Europa helemaal tof. En nu willen ze d'r ineens niet meer zoveel mee van doen hebben. Jaja.
Die subsidies hebben ongetwijfeld enige invloed gehad, maar veel was het niet. Oost-Duitsland krijgt véél meer subsidies dan Ierland ooit heeft gekregen, en komt er niet bovenop. Spanje en Portugal kregen evenveel, maar hebben niet de groeicijfers laten zien die Ierland wel had.
De belangrijkste reden voor het Ierse succes was belastingverlaging.
"In the 1960s and 1970s, high income-tax rates, and a high tax
burden in general, discouraged domestic growth, but from the early 1990s taxes started to come down sharply, giving a big boost to home-grown enterprise. Des O'Malley, who quit Mr Haughey's Fianna Fail party to found the Progressive Democrats in 1985, says that lower income-tax rates were key to the Irish miracle." (bron: The economist)Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others
Comment
-
En ik heb zojuist alle leden van de Eerste kamer maar een beleefd mailtje gestuurd met het verzoek dit verdrag niet te ratificeren.
Kort mailtje natuurlijk, anders weet je zeker dat ze het niet lezen. Maar vond deze alinea wel treffend:
Een enkel voorbeeld om mijn punt helder te maken: er komt met dit verdrag een Europees leger. Mocht de EU bijvoorbeeld de aanschaf van de JSF niet zien zitten, met de krachtige Franse wapenlobby geen ondenkbaar scenario, dan dient u Franse Mirage-straaljagers aan te schaffen.
De verdragstekst stelt het immers helder, landen dienen “concrete maatregelen te nemen om de beschikbaarheid, interoperabiliteit, flexibiliteit en inzetbaarheid van hun strijdkrachten te verbeteren,met name door gemeenschappelijke doelstellingen voor het inzetten van strijdkrachten te bepalen,en daarbij eventueel hun nationale besluitvormingsprocedures opnieuw te bezien;” (C 306/155)
En de afsluiter:
Als laatste punt ter overweging het volgende. Zelfs specialisten zijn van mening dat de verdragstekst onleesbaar is. Durft u de stap aan om onze democratie uit te leveren aan een Europese moloch, op basis van een onleesbaar document? Zou u een hypotheek afsluiten met voorwaarden die, zelfs voor experts, onleesbaar zijn? Indien het antwoord ontkennend is, dan kunt u slechts één ding doen: dit verdrag niet ratificeren. Precies zoals het volk reeds van u verlangde ten tijde van het referendum.
Tot nu toe alleen reacties van de PvdA (we zullen het bekijken) en SP (We zullen het verdrag niet steunen). Benieuwd wat de andere partijen zullen gaan mailen....
Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others
Comment
-
Ha, die Kiwi;
Go for it!!!!
Ik snap overigens niet waarom een land dat in het verleden van EU-subsidies heeft geprofiteerd zich niet zou mogen verweren tegen het afbreken van zijn autonomie. Vergeet daarbij niet dat Nederland in de goeie ouwe EEG-tijd (en daarvoor) op grote schaal hetzelfde deed; daar hebben we nu die overgedimensioneerde landbouwsector aan te danken.Scherven brengen gelul.
Comment
-
De reacties stromen niet echt binnen.... Maar krijg net deze reactie.
Omdat uw naam, adres en woonplaatsgegevens ontbreken, kunnen wij deze e-mail niet in behandeling nemen. Wij verzoeken u dan ook vriendelijk uw naam, adres en woonplaatsgegevens binnen drie dagen alsnog bekend te maken.
Pas na ontvangst van deze gegevens zal uw e-mail onder de aandacht gebracht worden van de leden van de relevante commissie, die uw opvattingen in hun oordeelsvorming kunnen betrekken. Uw e-mail wordt vervolgens in een openbare vergadering van de Kamer voor kennisgeving aangenomen.
Hoogachtend,
Hester M***
De plv. griffier van de Eerste Kamer der
Staten-Generaal,Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others
Comment
-
Een zooitje Europagezinde politici die stug volharden in het schofferen van een meerderheid van de stemgerechtigde Nederlanders en Fransen door te doen alsof hun "nee" een uiting van volkse onwetendheid was. Nu hebben de Ieren dus óók "nee" gestemd en wat zegt men?
"Gebrek aan kennis belangrijkste reden Ierse nee-stem."
Waarom kan men niet gewoon accepteren dat er kennelijk mensen rondlopen met andere ideeen rondom de vorm en inhoud van een verenigt Europa?
Ik vind het getuigen van een enorme arrogantie en minachting voor "het volk" om vervolgens het hele gebeuren praktisch ongewijzigd maar dan onder een andere naam er door proberen te drukken onder het mom van dit te doen om ons te beschermen tegen de catastrofale gevolgen van ons "nee" die wij kennelijk niet kunnen inschatten.
Dit wekt bij mij, en ik vermoed bij velen anderen, alleen maar méér weerstand tegen Europa op. Eerlijk gezegd was ik voor dat hele Europese Grondwet gebeuren helemaal niet zo anti-Europa, maar beginnen bij mij nu mijn nekharen overeind te staan bij het horen van het woord "Europa" alleen al.Iedereen heeft recht op mijn mening!
Comment
-
Geweldig.
Btw, weet iemand nog wanneer de Europese Economische Gemeenschap ineens Europese Gemeenschap werd. M.a.w. dat het economisch verbond werd omgezet in een orgaan met Europees opgelegde wetten en regels?
Is het Nederlandse volk daarover wel geraadpleegd? Kan dat zomaar, ineens een andere wettelijke macht naast of zelfs boven je installeren?Iedereen heeft recht op mijn mening!
Comment
-
Wat staat er dan in het verdrag van lissabon, dat zo erg is?
Ennuh: de duitse hoge raad is niet tegen het verdrag an sich, maar heeft wel commentaar op de manier van implementeren in duitsland. Dat moet beter, waarna het evrdrag alsnog kan worden geratificeerd.
When men were men
Comment
-
Ingmar: het is (bewust) volledig onleesbaar, dat verdrag van Lissabon. Gevolg is dat de gevolgen niet of nauwelijks zijn in te schatten.
En dat is nogal verontrustend, als je allerlei bevoegdheden gaat overhevelen naar Brussel, zonder te randvoorwaarden te kennen.
Uiteindelijk gaan die bevoegdheden namelijk naar de Europese commissie, die volledig ondemocratisch wordt samengesteld. En het EU-parlement is en blijft een wassen neus, zonder enige daadwerkelijk macht.
Genoeg redenen om niet te staan juichen bij het verdrag.Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others
Comment
-
Niks van gehoord (nog) maar het zou me niks verbazen.
De economische situatie in Ierland is dermate slecht dat velen daar nu hopen dat een 'sterk EU' hun als dankbetuiging uit de shit gaat trekken.
Last edited by CWATR; 08-07-09, 16:14.All you need to remember is the number '70' .
Comment
-
Oorspronkelijk geplaatst door iOnline Bekijk berichtIk hoor net op de radio dat op 2 oktober as. de Ieren het verdrag zullen ratificeren.Iedereen heeft recht op mijn mening!
Comment
-
Gezellig, die EU-grondwet:http://zaplog.nl/zaplog/article/iers_ja_zet_deur_naar_doodstraf_in_eu_open/Belly-flopping naked in a pool of yellow sweat, screaming "Jackass" with a wet cigarette
Comment
-
'Noorwegen beste land om te wonen'
Uitgegeven: 5 oktober 2009 06:45
Laatst gewijzigd: 5 oktober 2009 09:12
BANGKOK - Noorwegen is volgens de Verenigde Naties het beste land ter wereld om te leven. Dat blijkt uit een overzicht dat de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP heeft opgesteld. Nederland staat op de zesde plaats.
De lijst is maandag vrijgegeven. De UNDP let niet alleen op inkomen, maar ook op welzijnszaken als gezondheidszorg en levensverwachting.
Australië is tweede op de lijst en IJsland nummer drie. De vierde stek is voor Canada en Ierland staat net voor Nederland op plaats vijf.
Niger en Afghanistan sluiten de rij. De levensverwachting in Niger is vijftig tegen tachtig in Noorwegen. Bekijk de volledige lijst (pdf).
Oorlogen
In een verklaring stelt de UNDP dat veel landen in de afgelopen jaren met een terugslag zijn geconfronteerd door onder meer economische problemen, oorlogen en andere conflicten en ziektes als hiv/aids.Iedereen heeft recht op mijn mening!
Comment
-
Moet zeggen dat ik vaak moe word van al die bezwaren tegen de EU-grondwet. Vooral omdat ze vaak komen van mensen zonder juridische kennis, zoals die schrijver van het Zaplog-artikel.
De praktijk is dat er in dat verdrag van Lissabon en in aanverwante Europese verdragen op dit moment aanzienlijk duidelijker garanties staan voor onze grondrechten dan in onze eigen Grondwet.
De Nederlandse rechter mag namelijk wetten niet toetsen aan onze Grondwet, maar wél aan Europese verdragen. Dus als morgen het kabinet-Balkenende valt, en in de maanden erna Wilders een meerderheid krijgt in Eerste en Tweede Kamer, en een wetje uitvaardigt waarin staat dat we criminele Marokkanen voortaan de doodstraf geven, dan kunnen we als burger niet roepen 'Dat mag niet van de Grondwet!'. Nee, we kunnen als burger dan alleen nog roepen, 'Dat mag niet van de EU.'
Vergezocht voorbeeld? Nee, want precies dit is nu aan de hand met de centrale vingerafdrukkendatabase die Nederland aanlegt. Eigenlijk is die ongrondwettig. Maar de nieuwe Paspoortwet voert 'm gewoon in. We kunnen 'm alleen nog tegenhouden dankzij Europese verdragen.
Nou, wat is nu het grappige geval: in 'Lissabon' zijn die grondrechten nóg duidelijker omschreven. Ze zijn niet langer verdeeld over een hele zooi verdragen (zoals het EVRM), maar mooi bij elkaar gevoegd. Duidelijk, overzichtelijk. En - na ratificatie - met kracht van wet. Ook in Nederland.
Maar goed, we hadden deze discussie al op het oude gummen, en toen al liet ik zien dat de meeste mensen die de EU-grondwet afwezen, 'm niet eens hadden *gelezen*.
Voor Nederlandse burgers verbetert de juridische situatie dus drastisch.
Hoe het in andere landen is, varieert. Duitsland heeft bijvoorbeeld zelf strenge en afdwingbare grondrechten, én een constitutioneel hof. Maar dat heeft inmiddels het Verdrag van Lissabon goedgekeurd. Gezien de reputatie van die rechters vind ik dat een zeer geruststellend idee.Op dag 8 schiep God de tie-wrap en de duct tape. En God keek en zag dat het goed was.
Comment
Comment