Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Bezuinigen?

Collapse
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Bezuinigen?

  15 Tot 20 miljard bezuinigen is blijkbaar wat de politiek wil. WTF? Als al die banken hun schuld nu eens afbetalen dan hoeft er nog maar een miljardje of 4-5 bezuinigd te worden. De politiek grijpt hun kans om bepaalde oude knelpunten erdoor te drukken onder het mom 'er mot bezuinigd worden' .......
  Alle partijen doen er trouwens aan mee al hebben ze natuurlijk hun eigen stokpaardjes.
  All you need to remember is the number '70' .

 • #2
  Ik denk toch echt dat je de schulden van de banken los moet zien van de bezuinigingen. Dat die worden terugbetaald (en wat de meeste ook in rap tempo aan het doen zijn) is allang ingecalculeerd.

  Comment


  • #3
   Waarom moet ik die schulden van de bank loszien van de bezuinigingen? De steun aan de banken en de directe consequenties daarvan liggen grotendeels aan de basis van de tekorten nu.
   Ik geloof dat de totale schuld van de banken nog zo'n 30 miljard bedraagt. Waarom moet de bevolking dan daar nu voor gaan bloeden? Laat eerst de banken maar eens dokken.
   All you need to remember is the number '70' .

   Comment


   • #4
    Sommige van die bezuinigingen kunnen ècht niet. 2 miljard besparen op een defensiebudget van 8 miljard? Wat voor een nut heeft defensie dan nog?

    Maar nog erger: studiefinanciering afschaffen. No way dat ik zonder stufie (zeker met die kamerprijzen...) aan een studie zou zijn begonnen. Echt niet, gewoon bijna niet rendabel. Lijkt me echt een topper voor de Nederlandse kenniseconomie...

    Kunnen we die onzin van bijboorbeeld een kunstsubsiside niet weg doen en meer van dat soort onzin? Ambetnaren apparaat inkrimpen en hun en soort bonussysteem geven (dus dat de ambtenaar die ervoor zorgt dat de ....straat voor de 3e keer in 4 jaar opnieuw ingericht moet worden omdat hij de eerste 2 keer verklote dat ook aan het eind van de maand voelt)?

    Comment


    • #5
     Adviezen: de burger meer belasten

     Tja. De banken maken er een zooitje van en blijven buiten schot. Iedereen gaat er tot 5% op achteruit, en als je een niet zo gezonde alleenstaande moeder bent is er geen geld meer voor het eten: 775 eigen risico.

     Huizen naar box 3, huizen worden 12% goedkoper (zou de WOZ ook dalen?), eerste 1,5 uur zorg zelf betalen voor ouderen.

     Dat wordt heel goed oplketten op wie je stemt bij de volgende verkiezingen.

     Als je op dit moment je huis in de verkoopt hebt kun je het volgens mij wel vergeten: dat verkoop je dit jaar niet meer.

     Ik snap niet dat ze het dempende effect niet zien. De burger gaat meer betalen? Nee, de burger gaat niet meer uitgeven, ofwel: de burger bezuinigt door minder uit te geven aan andere dingen. De autoverkoop in dit land dondert in, let maar op. De enige zaak die nog TV's verkoopt heet straks Media Markt, de rest zet niets meer om.

     Aan de andere kant: de WW wordt nog maar 1 jaar, dus de enorme toestroom van nieuwe werklozen kost eigenlijk niet zo veel meer. Die moeten hun huis echt snel verkopen, huizenprijzen zakken in mekaar.

     Ik begrijp hopelijk niets van marktwerking...
     Kawa Versys 2010 MX-5 nc White up!

     Comment


     • #6
      Oorspronkelijk geplaatst door CWATR Bekijk bericht
      Waarom moet ik die schulden van de bank loszien van de bezuinigingen? De steun aan de banken en de directe consequenties daarvan liggen grotendeels aan de basis van de tekorten nu.
      Ik geloof dat de totale schuld van de banken nog zo'n 30 miljard bedraagt. Waarom moet de bevolking dan daar nu voor gaan bloeden? Laat eerst de banken maar eens dokken.
      Zal ik dan maar:
      De banken hebben een crisis veroorzaakt en daarom geld geleend. Dat geld moeten ze terugbetalen en staat dus als een inbare schuld op de balans en veroorzaakt daarom niet een tekort. Het is namelijk geld waar je recht op hebt (en zelfs rente op krijgt en iets meer dan JL op zijn spaarrekening ook). Zie het als een factuur die je verstuurd maar nog niet betaald hebt. De fiscus mag dan al wel de BTW innen, want het is geld waar je recht op hebt.

      De crisis heeft een negatief effect op de hele economie, die een aantal procenten achteruit gaat, in plaats van de groei waar elk kabinet gewoon op rekent in het maken van de begroting. Ipv een stijging van 2% per jaar is er nu een een 2% daling. Een verschil van 4% (in dit voorbeeld, echte cijfers heb ik niet opgezocht).
      Aangezien een groot deel van de inkomsten van de overheid rechtstreeks gekoppeld zijn aan de economie (BTW, loonbelasting, accijnsen op diverse goederen zoals benzine), krijgt de overheid dus nagenoeg 4% minder geld binnen dan verwacht. Ook als de economie nu weer gaat groeien, is die 4% (nog steeds voorbeeld!) nog steeds teveel uitgegeven omdat er niet direct bezuinigd is. Het geld is gewoon uitgegeven en daarom geleend. De overheid heeft dus nu een (te hoge) schuld en die moet weg. Hetzij door de uitgaven te bevriezen (alsof dat makkelijk is, bijna alle lasten hebben de neiging te stijgen), hetzij door te kiezen voor het schrappen van bepaalde uitgaven, hetzij door de inkomsten te verhogen. En dus niet door de uitstaande schulden van de banken te innen, want die tellen niet mee in dit tekort.
      Het is verontrustend dat de enige zekerheid in ons leven (dat we doodgaan) nog steeds niet empirisch is bewezen voor iedereen.
      Het licht aan het einde van de tunnel is een aanstormende trein

      Comment


      • #7
       BTW verhogen naar 20%
       Eigenwoningforfait voor huurbewoners
       Heffing op ongezonde artikelen verhogen
       BTW op sportscholen en sportartikelen verlagen
       Overdrachtsbelasting afschaffen tbv doorstroom en dichter bij werk wonen.
       60% IB voor de "Balkendenorm plussers"
       70% IB voor de "1.000.000,- plussers (zullen er al niet veel meer zijn).
       Tijdelijk stoppen van subsidie op kunst
       Bevorderen studies (we moeten aan onze toekomst denken) met een dikke prestatiedruk.
       Vermogensrendement verhogen van 1,2 naar 3% vanaf 50.000,- van 51 tot 500.000,- 4% en boven de 500.000,- 6%
       Afschaffen Koningshuis (of terugbrengen naar een normaal baantje....)
       Afschaffen Stadsdelen (voor niet Amsterdammers; Dat zijn kleine Koningrijkjes (meestal van de PVDA) in de Stad met ieder zijn eigen regels, tarieven en onnodig dure kantoren....)
       Best wel quick wins....zonder dat de armen er op achteruit gaan....

       Comment


       • #8
        Nationaliseren van de energiebedrijven, schrappen van voetbal, openbaar vervoer weer nationaliseren etc.
        Het is verontrustend dat de enige zekerheid in ons leven (dat we doodgaan) nog steeds niet empirisch is bewezen voor iedereen.
        Het licht aan het einde van de tunnel is een aanstormende trein

        Comment


        • #9
         Ha, die Steven;

         Dat de nutsbedrijven nooit hadden moeten worden geprivatiseerd is duidelijk, maar als je ze opnieuw wilt nationaliseren zul je de aandelen moeten terugkopen en het lijkt me dat daarvoor de middelen ontbreken; de opbrengsten van de privatisering zijn ongetwijfeld elders 'geïnvesteerd'....
         Scherven brengen gelul.

         Comment


         • #10
          Oorspronkelijk geplaatst door Kleintje Bekijk bericht
          Tijdelijk stoppen van subsidie op kunst
          Ben je wel helemaal goed bij je hoofd, dan kan die kleine rotterdamse kunstdrukkerij z'n deuren wel sluiten.......en dat wil je vast niet.
          Trouwens maar goed dat V164 dit niet leest.

          :-)
          2 x ouwe premium meuk
          BMW E90 320D Dynamic Exe + chippie
          Jaguar X-Type Estate 2.0DI4 Exclusive

          Comment


          • #11
           Nee man, ieder weldenkend individu snapt toch dat kunst niet gesubsidieerd *hoeft* te worden! Immers, alle goede kunst redt het toch wel. Kijk naar Borsato, van Duin, Rieu. Duh!
           Well Brian... I'm opening a boutique!

           Comment


           • #12
            Nationaliseren kan ook op de Chavez manier......;-)

            Steven, je kunt de banken tijdelijk (een jaar of 5) strenger belasten. Zie 't maar als een goedmakertje voor de ellende die ze voor ontelbare mensen hebben veroorzaakt (en waarvan de gevolgen nog langer niet voorbij zijn).
            Om de burgers nu zwaarder te belasten is een grove schande.
            Nee, ik heb echt het vermoeden dat men misbruik wil maken en oude heilige huisjes eindelijk voorgoed omver wil schoppen.....hypotheekaftrek is al decennia lang zo'n heikel punt waar geen enkele politieke partij zich aan wilde branden; nu zien ze echter hun kansen schoon.

            Nu ben ik persoonlijk niet tegen de afschaffing van die aftrek maar de timing zou bijzonder slecht zijn....zoiets doe je als de economie sterk en gezond is!

            KM-heffing is ook al zoiets. Ik heb niet de illusie dat die nu definitief van de baan is.Daar komt echt wel een vorm van terug op de agenda; autorijden zal en moet duurder worden gemaakt.

            Als er al bezuinigd moet worden dan doe je dat door je publieke sector te saneren en effectiever te maken.Afschaffen van veel geld kostende privilege's is een belangrijke maatregel, tesamen met, inderdaad, het be-eindigen van een groot aantal knuffel-subsidies. Bezuinigen doe je ook door de nederlandse economie concurerend te maken. Van onderwijs en defensie moet je zowieso afblijven (al kun je dure missies als Afghanistan etc. aan andere overlaten (NL hoeft niet altijd vooraan te staan om het brave USA-volgelingetje uit te hangen...).

            Zo zijn er nog wel meer zaken waar maar eens goed naar gekeken moet worden (wie riep daar koningshuis?) maar laat de burger niet voor de kosten opdraaien door hun koopkracht nog verder te verminderen.
            All you need to remember is the number '70' .

            Comment


            • #13
             Als je door die voorstellen loopt, zie je dat een flink deel ervan ook gericht is op het terugdringen van de verspilling bij de overheid (minder ambtenaren, minder politici, grotere gemeenten).

             Zie http://nos.nl/artikel/147629-de-bezu...en-rijtje.html

             Het punt is alleen dat de rest van de voorstellen zo zinloos is. Al die bezuinigingen op zorg, werkloosheidsinkomen, noem maar op.
             Op dag 8 schiep God de tie-wrap en de duct tape. En God keek en zag dat het goed was.

             Comment


             • #14
              Ik zat het lijstje net door te nemen, en wilde het net posten
              Zorg

              De verhoging van het eigen risico in de zorg tot 775 euro (3,8 miljard euro)
              Beperking van het basiszorgpakket, (2,3 miljard)
              Een eigen bijdrage van vijf euro voor een bezoek aan de huisarts (260 miljoen)
              Zorg verstandelijk gehandicapten met IQ hoger dan 70 niet te meer vergoeden (200-400 miljoen)
              Nu ligt de grens op een IQ van 85.
              Per week eerste 90 minuten verzorging niet meer vergoeden (komt uit AWBZ)
              Verblijf verzorgings- of verpleeghuis alleen vergoeden bij intensieve zorgbehoefte

              Woningmarkt
              Aanpassing of afschaffing hypotheekrenteaftrek (2,5 tot 5 miljard)
              Maximale huur in de meest aantrekkelijke regio's optrekken

              Onderwijs
              Afschaffen/versoberen OV-studentenkaart (65 tot 95 miljoen)
              havo en vwo-leerlingen een jaar korter op school
              Collegegeld verdubbelen (500 miljoen)
              Basisbeurs omzetten in sociaal leenstelsel (350 miljoen)
              Een inkomensafhankelijke bijdrage van ouders van leerlingen in het voortgezet onderwijs voor lesmateriaal
              Lesuren verminderen - minder vakken/ kortere lessen (bijna 1,5 miljard)
              Aantal profielen middelbare school beperken (845 miljoen)
              Kortere opleidingen (312 miljoen)

              Werk en inkomen
              Maximaal een jaar WW (1,2 miljard)
              Een verlaging van de WW-uitkering (1,1 miljard euro)
              Beperking kinderopvangtoeslag (750 miljoen euro)
              Verlaging minimumloon met 10 procent (1.3 miljard)

              Openbaar bestuur
              Provincies en waterschappen opheffen, alleen grote gemeenten (1,8 miljard euro)
              Minder rijksambtenaren (2 miljard)
              Minder politici (160 miljoen)
              De ambtenaren vinden ook dat de kilometerheffing er moet komen


              Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat er een 'werkgroep' voor nodig is om zo'n lijstje op te stellen. Een groot deel van de punten gaat het toch niet redden, en het lijkt er wel een beetje op dat ze bij elkaar kwamen met: tja, we hebben maar 5 punten, daar zal Balkenende niet blij mee zijn. Dus hebben ze er nog een hoop onzin bij gezet.

              Ik denk trouwens dat je het meest kunt besparen met het afschaffen van scholen en de WW. De bijstand dan halveren.
              Kawa Versys 2010 MX-5 nc White up!

              Comment


              • #15
               wat mij opvalt is dat er op geen enkele wijze wordt gekeken naar de veroorzakers van de plotselinge toename van de budgetoverschrijdingen : de banken
               يوم واحد لا ضحك هو ليس يوم واحد عاش. :-)

               Comment


               • #16
                Oorspronkelijk geplaatst door NoTVR Bekijk bericht
                Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat er een 'werkgroep' voor nodig is om zo'n lijstje op te stellen. Een groot deel van de punten gaat het toch niet redden, en het lijkt er wel een beetje op dat ze bij elkaar kwamen met: tja, we hebben maar 5 punten, daar zal Balkenende niet blij mee zijn. Dus hebben ze er nog een hoop onzin bij gezet.

                Je hebt die meer dan 1000 pagina's al uitvoering bestudeerd dus? ;-)
                Maar ben het met je eens dat het allemaal niet heel spectaculair of revolutioneer is wat er uit komt. Tegelijkertijd is het ook niet zo raar dat er een bijna voor de handliggend lijstje uit komt. Het maken van dat lijstje zal verreweg het minste werk zijn geweest. Meeste effort zit natuurlijk in het uitvoerig en zorgvuldig analyseren, doorrekenen, formuleren etc van alle maatregelen.
                Lijkt wel een beetje op een standaard business consultancy opdracht :)
                Je gaat het pas zien als je het door hebt

                Comment


                • #17
                 Als je een werkstuk van 1000 pagina's kunt samenvatten op een half A5-je zal er wat overbodige informatie in het origineel staan, toch ;-?
                 Kawa Versys 2010 MX-5 nc White up!

                 Comment


                 • #18
                  Oorspronkelijk geplaatst door TSM Bekijk bericht
                  wat mij opvalt is dat er op geen enkele wijze wordt gekeken naar de veroorzakers van de plotselinge toename van de budgetoverschrijdingen : de banken
                  precies: kunnen die banken de overheid niet wat geld lenen ipv te besparen? :-)
                  Bmw f11 525d e46 330 cabrio

                  Comment


                  • #19
                   Oorspronkelijk geplaatst door brun Bekijk bericht
                   Als je door die voorstellen loopt, zie je dat een flink deel ervan ook gericht is op het terugdringen van de verspilling bij de overheid (minder ambtenaren, minder politici, grotere gemeenten).

                   Zie http://nos.nl/artikel/147629-de-bezu...en-rijtje.html

                   Het punt is alleen dat de rest van de voorstellen zo zinloos is. Al die bezuinigingen op zorg, werkloosheidsinkomen, noem maar op.
                   vooral minder RIJKSambtenaren. Provincies helemaal afschaffen. En dan gemeentes vergroten of samenwerkingsverbanden organiseren.
                   Bepaalde ministeries fuseren . Waarom landbouw een appart ministerie moet hebben terwijl we al economische zaken hebben ontgaat mij bijvoorbeeld. Zo zijn er meer voorbeelden.

                   Zelf minster van Financien spelen? Dat kan hier:
                   http://www.rtl.nl/financien/rtlz/bez...jzer/index.xml

                   Comment


                   • #20
                    Nou ik heb zonder al te veel problemen al 39 miljard bezuinigd via die site van RTL. :) Vooral door te snijden in VROM, VWS en OCW. (en dan met name de C uit OCW). En door de hypo-aftrek af te schaffen natuurlijk.

                    Comment


                    • #21
                     Ha, die Gummers;

                     Als er voorheen over afschaffing van de hypotheekrente werd gesproken werd er altijd beargumenteerd dat daar dan wel algehele belastingkortingen tegenover zouden moeten staan; daar hoor je nu niemand meer over. Slim van ze, hè?
                     Scherven brengen gelul.

                     Comment


                     • #22
                      Oorspronkelijk geplaatst door NoTVR Bekijk bericht
                      Onderwijs
                      havo en vwo-leerlingen een jaar korter op school
                      Collegegeld verdubbelen (500 miljoen)
                      Basisbeurs omzetten in sociaal leenstelsel (350 miljoen)
                      Lesuren verminderen - minder vakken/ kortere lessen (bijna 1,5 miljard)
                      Aantal profielen middelbare school beperken (845 miljoen)
                      Kortere opleidingen (312 miljoen)
                      En Den Haag maar bazelen over kenniseconomie...
                      Alweer: er is geen enkele visie waar we heen moeten.
                      Het moet NU geld opleveren, dat is het enige wat telt.

                      Comment


                      • #23
                       Inderdaad. Dat is wat ik bedoel dat ze maar al te graag de crisis aangrijpen voor maatregelen die al lang op de plank liggen maar die decennialang 'onbespreekbaar'zijn geweest.
                       Nu weer dat gelul over de WW-uitkering die naar maximaal 1 jaar zou moeten. Je zal dat sociale vangnet maar voor langere duur nodig hebben....ben je toch zwaar de pineut. Over korting van de sociale premies heb ik trouwens niemand gehoord.

                       Ik blijf erbij: het geld terughalen bij de grondleggers van de problemen en niet de burgerij met zwaardere lasten opzadelen. Maar d'r is geen enkele partij die d'r ook zo over denkt.
                       All you need to remember is the number '70' .

                       Comment


                       • #24
                        Oorspronkelijk geplaatst door Hansv Bekijk bericht
                        Ha, die Steven;

                        Dat de nutsbedrijven nooit hadden moeten worden geprivatiseerd is duidelijk, maar als je ze opnieuw wilt nationaliseren zul je de aandelen moeten terugkopen en het lijkt me dat daarvoor de middelen ontbreken; de opbrengsten van de privatisering zijn ongetwijfeld elders 'geïnvesteerd'....
                        Ik dacht meer aan een Chavez achtige nationalisatie, inclusief het lynchen van de overbetaalde bestuurders ;-)

                        Edit: zie dat CWATR het ook bedacht had.

                        @CWATR: wat denk je dat er gebeurd als je de banken meer geld laat betalen? Dat ze dan massaal zeggen 'O dan maar een paar jaar geen graaibonus meer' of dat het wordt 'dan verhogen we de kosten voor de burger, die toch niet meer van ons af kan (probeer je salaris nog maar eens contant te krijgen)'?
                        Last edited by Steven; 02-04-10, 20:51.
                        Het is verontrustend dat de enige zekerheid in ons leven (dat we doodgaan) nog steeds niet empirisch is bewezen voor iedereen.
                        Het licht aan het einde van de tunnel is een aanstormende trein

                        Comment


                        • #25
                         Oorspronkelijk geplaatst door MIOB Bekijk bericht
                         Sommige van die bezuinigingen kunnen ècht niet. 2 miljard besparen op een defensiebudget van 8 miljard? Wat voor een nut heeft defensie dan nog?
                         Voor die vraag had je de bezuinigingen echt niet hoeven noemen.

                         Eerst de HRA maar eens afschaffen. Dat is louter sponsoring van de banken.
                         $ (cat - 2>&1 ) > /dev/null

                         Comment


                         • #26
                          Oorspronkelijk geplaatst door geelhoed Bekijk bericht
                          Eerst de HRA maar eens afschaffen. Dat is louter sponsoring van de banken.
                          Prima, maar dan niet halverwege het spel en dus wel graag wat compenserende maatregelen.
                          De overheid is al niet zo'n betrouwbare partner wanneer het het aangaan van lange termijn contracten voor de burgers aangaat...
                          Je gaat het pas zien als je het door hebt

                          Comment


                          • #27
                           Wordt er ook gekeken naar "hoe kunnen we meer verdienen" ipv "hoe kunnen we minder uitgeven"?
                           Full blown gaswinning in de waddenzee bijvoorbeeld?

                           Comment


                           • #28
                            Even een paar dingen op een rij:

                            minder ambtenaren
                            defensie inkrimpen
                            kortere scholing

                            Ehh.. waar blijven al die mensen? In de bijstand?
                            Kawa Versys 2010 MX-5 nc White up!

                            Comment


                            • #29
                             Steven, die bonussen zullen ze allicht wel op een andere manier proberen binnen te harken.Geen twijfel mogelijk.
                             Maar het gaat hier niet alleen om banken. Het gaat om politici die de burger een streek gaan leveren en alle partijen doen er aan mee. Heel triest.
                             All you need to remember is the number '70' .

                             Comment


                             • #30
                              Oorspronkelijk geplaatst door NoTVR Bekijk bericht
                              Even een paar dingen op een rij:

                              minder ambtenaren

                              Ehh.. waar blijven al die mensen? In de bijstand?
                              Nope, die gaan "de markt" op (adviesbureau's en dergelijke), want een groot deel van het werk zal toch gedaan moeten worden. Maar op deze manier wordt de economie "gestimuleerd" en nemen de loonlasten voor de overheid af. Dat je als samenleving daardoor met kwalitatief slechtere oplossingen wordt opgezaldeld (omdat in het kader van "de bezuinigingen" het werk aan de goedkoopste partij wordt gegund), doet even niet ter zake.

                              Comment


                              • #31
                               Ik weet wel waar we kunnen bezuinigen:

                               klik

                               (rent draadje uit)
                               Iedereen heeft recht op mijn mening!

                               Comment


                               • #32
                                Oorspronkelijk geplaatst door Aviertje Bekijk bericht
                                Nope, die gaan "de markt" op (adviesbureau's en dergelijke), want een groot deel van het werk zal toch gedaan moeten worden. Maar op deze manier wordt de economie "gestimuleerd" en nemen de loonlasten voor de overheid af. Dat je als samenleving daardoor met kwalitatief slechtere oplossingen wordt opgezaldeld (omdat in het kader van "de bezuinigingen" het werk aan de goedkoopste partij wordt gegund), doet even niet ter zake.
                                Dus eerst worden ze ontslagen, vervolgens weer duurder ingehuurd als zzp'ers, consultants en andere externen.

                                Dan mogen je loonkosten afnemen maar onder aan de streep stijgen de overheidsuitgaven. Lijkt me niet handig.
                                Last edited by Deltona; 03-04-10, 21:25.

                                Comment

                                Working...
                                X